07 noviembre 2009

MAGDALENES


Ingredients per a 12 magdalenes:

125g de farina de força
150g de mantega (mantequilla)
175g de sucre i sucre per adornar
3 ous
1/2 sobre de llevadura Royal
12 càpsules de paper o motlles de silicona

Ingredients per a 40 magdalenes:


400 g de farina de força
500g de mantega (mantequilla)
525g de sucre i sucre per adornar
9 ous
2 sobres de llevadura Royal
40 càpsules de paper o motlles de silicona


De poma:
1/2 poma
sucre
canyella en pols

D'ametlla:
ametlla a quadrets o laminada
clovella de llimona ratllada

De xocolata:
perles de xocolata negre per fondre
xocolata o cacao en pols

Farcides de xocolata:
xocolata fus amb mantega
o crema de xocolata i avellanes
clovella de taronja ratllada


Preparació:


1.- Fonem la mantega a foc molt suau o al microones a fi d'obtenir la consistència d'una pomada.
2.- Separam el vermell del blanc. Reservam els blancs
3.- Batem els vermells amb el sucre fins obtenir una mescla blanquinosa.
4.- Porgam la farina, la mesclam amb la llevadura i l'afegim a la mescla dels ous i sucre, remenam bé i hi  afegim la mantega.
5.- Batem els blancs a punt de neu, els afegim a la mescla anterior de manera "envolvente" a fi que no se baixin.
6.- Omplir els motles de paper unes 2/3 parts a fi que no ens vessin quan estiguin al forn. Posam una mica de sucre per damunt per adornar
7.- Enfornar a 180ºC durant uns 10 a 15 minuts segons el seu tamany. No obrir el forn mentres se couen.
 
Si les vols de poma:
6.- Pelam i tallam la poma en làmines primes. La deixam en adob amb canyella i sucre mentres feim la pasta.
7.- Omplim amb una mica de pasta els motllos de paper posam dos o tres bossins de la poma en adob i acabam d'omplir a damunt posam un bossi de poma i una mica de sucre per damunt per adornar.
8.- Omplir els motles de paper unes 2/3 parts a fi que no ens vessin quan estiguin al forn.
9.- Enfornar a 180ºC durant uns 10 a 15 minuts segons el seu tamany. No obrir el forn mentres se couen.

Si les vols d'ametlla:
6.- Ratllam clovella de llimona i la posam a la mescla, afegim també els trossets d'ametlla i finalment ho remanam bé.
7.- Omplir els motles de paper unes 2/3 parts a fi que no ens vessin quan estiguin al forn. Posam una mica de sucre per damunt per adornar.
8.- Enfornar a 180ºC durant uns 10 a 15 minuts segons el seu tamany. No obrir el forn mentres se couen.

Si les vols de xocolata:
6.- Posam dues o tres cullerades de xocolata en pols (si te costa remenar la mescla afegeix una curadeta més de mantega fusa) i les perletes de xocolata ho mesclam bé.
7.- Omplir els motles de paper unes 2/3 parts a fi que no ens vessin quan estiguin al forn. Posam una mica de sucre per damunt per adornar.
8.- Enfornar a 180ºC durant uns 10 a 15 minuts segons el seu tamany. No obrir el forn mentres se couen.

Si les vols farcides de xocolata:

6.- Ratllam clovella de taronja i ho remanam bé.
7.- Omplim amb una mica de pasta els motllos de paper , posam una cullerada de crema de xocolata i acabam d'omplir a damunt posam tires primes "en juliana" de clovella de taronja i una mica de sucre per adornar.
8.- Omplir els motles de paper unes 2/3 parts a fi que no ens vessin quan estiguin al forn.
9.- Enfornar a 180ºC durant uns 10 a 15 minuts segons el seu tamany. No obrir el forn mentres se couen.


SUGGERIMENT: A les de xocolata les dona un gust especial afegir-hi una mica de licor de taronja , Cointreau...etc

ARRÒS TRES DELÍCIES

Ingredients per a 2 persones:

160 g arròs llarg
100 g de gamba pelada
1 ou
1 pastanagó ratllat
150 g de mongetes fines a trossets
100 g de pernil dolç a quadrets
sal
oli d'oliva
alls
llorer

Preparació:

1.- Bullim abundant aigua dins una olla on hi haurem possat un bon raig d'oli, dos alls estafaiats, una fulla de llorer rompuda en dos bossins i en començar bullir posarem la sal.

2.-En començar a bullir hi tirarem l'arròs i el deixarem bullir durant uns 10 minuts, desprès el colarem i el passarem per aigua freda i reservar
3.-A part dins una paella sofregirem amb un raig d'oli primer les mongetes, després el pastanagó i finalment les gambes.
4.- En haver reduït, afegirem l'arròs que hem reservat i el pernil dolç ho remanarem i deixarem coure.
5.- Finalment hi estrellarem l'ou, ho remenarem bé i ho deixarem sofregir una mica. S'ha de servir calent.

PIZZA DE TUMBET

Ingredients:
1 làmina grossa de pasta de pizza
8 tomàtigues Cherry
6 tomàtigues de penjar
1 albergínia
1 pebre vermell
1/2 carabassonet
50 g de fredolins frescs o empotats
1/2 ceba blanca
200g formatge Mozzarella
sal
oli d'oliva


Preparació:
1.- Tallam l'albergínia, el pebre el carabassonet i la ceba a quadrets per separat.
2.- Salam la verdura per separat per fer-la amollar l'aigua.
3.- Tallam el formatge a quadrets.
4.- Sofregim amb un raig d'oli la ceba, després el pebre, després els fredolins i finalment l'alberginia i el carabassonet.
5.- Picam les tomàtigues de penjar la repartim per damunt la pasta amb una mica de sal.
6.- A continuació hi posam la mescla de verdura i per damunt hi repartim el formatge ho adornam amb les tomàtigues Cherry.
7.- Amb el forn previament calent a 200ºC ja la podrem enfornar durant uns 10-15 min fins que quedi la el formatge fus. 



MENI-MENIYONG

Aquesta recepta és originaria de MALÍ i la vaig aprendre de fer per donar la benvinguda al meu tutorand malinès en Sega.



Ingredients per unes 40 peces :


1 tassa de llavors de sèsam torrades
1 tassa de mel
4 cullerades de mantega, sense sal


Preparació:


1.-Escalfar la mel i la mantega en una cassola petita a foc mitjà-baix, remenant fins que fassi bombolles i s'enfosqueix una mica, uns 3-5 minuts.

2.- Mescla les llavors de sèsam torrades amb la mescla de mel.

3.- Difon la massa sobre una safata per enfornar untada amb mantega fent un gruix d’aproximadament 6 mm. Refredar una mica però encara en calent talla en trossos de la mida d'un dit. Deixeu refredar completament i servir.



Suggeriment:

Per a un recobriment saborosa que mantenir els dits menys enganxós, rotllo dels dolços en més llavors de sèsam torrades per cobrir després de tallar en trossos.

POLLASTRE A LA TARONJA de n'ELVIRA

Recepta de la mare d'un amic. Amic que sense saber cuinar va fer l'esforç de fer aquesta recepta amb l'ajuda del seu germà per convidar-me a dinar.
Ingredients:

350 g de llomillos de pollastre
150 g de suc de taronja natural
1 ceba grosseta picada
sal
pebre bó
oli d'oliva

Preparació:

1.- Rentam i tallam els llomillos de pollastre, bé a quadrets o a làminetes primes, les trempam amb sal i pebre bó al gust.
2.- Dauram la carn dins una cacerola amb un raig  oli d'oliva calent, la treim i reservam.
3.- Dins el mateix oli calent hi sofregim la ceba picada a quadrets fins que redueix.
4.- Afegim la carn ho deixam coure una estoneta tot junt,  finalment afegim el suc de taronja i ho deixam coure a foc suau fins que la salsa redueix. Servir ben calent.

BISTECS AMB PATATA



Aquesta recepta no té cap secret però és tan bona...!!!!











Ingredients:

patata vella
bistecs de llom de porc de dos colors (del cap del llom)
alls
llorer
pebre bo
sal
oli d'oliva

Preparació:

1.- Rentam les patates , les pelam, les tallam a tires primes i les deixam en remull en aigua fresca, perquè no s'oxidin i s'enrrevanin.
2.- Rentam i aixugam la carn dins un pedaç blanc de cotó, trempam la carn amb sal i pebre bó al gust.
3.- Rentam un 3 o 4 fulles de llorer, rentam i estefeiam un grapat d'alls novells.
4.- Omplim dues paelles amb oli: una amb abundant oli net per a fregir les patates i l'altre amb suficient oli però no massa per a fregir la carn.
5.- Colam i feim degotar les patates, les salam perquè acabin d'amollar l'aigua, finalment les aixugam amb un pedaç blanc de fil o cotó.
6.- Posam l'oli de les patates a encalentir fins que sigui ben calent  quan comença a fumejar, hi tiram les patates, una o dues fulles de llorer i una grapada d'alls. Després baixam el foc fins que se coguin per dins i quasi al final el tornam a pujar perquè quedin daurades i cruixents. Les patates velles no se rompen quan les remenamperquè no s'aferrin.
7.- A mitja cocció de les patates podem posar l'oli de la carn a encalentir, en ser calent hi tiram els bistecs una o dues fulles dellorer i una grapda d'alls. Als bistecs les donam dues o tres voltes no han de coure massa si no volem soles de sabata.
8.- Procurar que tot acabi de coure al mateix temps i sigui ben calent a l'hora de servir.

CONSELL. A casa sempre hem fet servir oli d'oliva net per fregir les patates i aquest oli el reciclavem per fregir sols patata un grapat de vegades més i després el feiem servir una o dues vegades més per carn o peix. Es a dir a casa sempre hi ha hagut tres recipients per guardar l'oli de fregir: un per l'oli de patata,  un per l'oli de carn i l'altre per l'oli de peix, fins i tot jo he fet servir un per oli de verdura (oli de tumbet o de fregir pebres de Padrón)
Jo que quan me vaig fer càrrec de la familia malalta, estant a règim feim servir poc oli de fregir i amb els recipients que hi ha al mercat d'acer inoxidable o de test que tenen la tapadora foradada, l'oli m'acababava tornant ranci, així que jo ara faig servir pots de vidre hermètics amb l'única sola precaució d'abocar-hi l'oli una vegada que ja està fred,  a fi de que no se rompi el pot i evitar que hi quedi humitat a dins per culpa de l'escalfor de l'oli.


05 noviembre 2009

TARTA DE POMA


Ingredients:

1 làmina de pasta brisa fresca o congelada millor si ja du full de paper encerat
5 o 6 pomes Golden
1/2 llimona
clovella de llimona ratllada
50 g d'ametlla picada
150 g de sucre
5 o 6 ous
200-250 ml nata líquida
Melmelada d'albercoc.

Preparació:

1.- Posam la pasta amb el paper dins un motllo de voreres arrissades. Amb les puntes dels dits i les mans acomodam bé la pasta i retallam la pasta que sobresurt de les voreres.
2.- Picam amb una forqueta tota la base li escampam  la ametlla picada que evitarà que la base quedi humida.
3.- Pelam i picam la poma , hi afegim el suc de la mitja llimona perquè la poma no s'oxidi, hi afegim el sucre i la clovella de llimona ratllada (sense blanc sino li donarà gust amarg).
4.- Batem els ous i la nata, ho afegim poc a poc i remenant  la mescla. Tot ho abocam dins el motllo amb la pasta ho sacsam perquè se reperteixi bé la mescla per tot.
5.- Ho enfornarem amb el forn calent a uns 200ºC durant uns 30 minuts amb foc a dalt i abaix, després ho baixarem a 180ºC durant 20 minuts més però sols amb foc a la part d'abaix del forn.
6.- Ho deixam dins el forn fins que sigui tèbia i la pintam amb melemlada d'albercoc calenta.

SE POT MENJAR FREDA O CALENTA

REFRESC DE GINGEBRE







Aquesta recepta és originaria de MALÍ i la vaig aprendre de fer per donar la benvinguda al meu tutorand malinès en Sega.












Ingredients:
2 arrels de gingebre fresca
suc de 8 llimones
aprox 500 g sucre
3 o 4 l d'aigua mineral
sucre de vainilla
rodanxes de llimona
fulles fresques d'herbassana

Preparació:

1.- Rentam i capolam les arrels de gingebre i les deixam en remull amb aigua fresca durant una estoneta.
2.- Després colam el gingebre amb un colador fi o amb un pedaç de cotó. Ho tornam adeixar en remull amb aigua i ho tornam a colar , ho farem tantes vegades com volguem, segons com volguem de fort el gust de gingebre a la beguda.
3.- Sucam les llimones, mesclam el suc amb l'aigua de gingebre , afegim sucre al gust aprox 125 g de sucre per cada litre d'aigua.
4.- Afegim una cullerada de sucre de vainilla i tot ho remanam bé, omplim ampolles de vidre o pitxers i ho posam a refrescar dins la gelera.
5.- Abans de servir hi posam rodanxesde llimona i fulles de herbassana fresques. A l'estiu si poden afegir també glaçons de gel.

CONSELL. És una beguda digestiva i que va bé per a l'afonia.

CARAMELS DE MEL
















Ingredients:
200g sucre
2 cullerades soperes d'aigua calenta
2 cullerades soperes de mel

De llimona
2 cullerades soperes de suc de llimona
clovella de llimona ratllada


Preparació:
1.- Dins una paella hi posam el sucre i l'aigua ho encalentim a foc normal fins que se fon el sucre. Ho deixam coure i remanam de tant en tant perquè no se cremi.
2.- Abans que el sucre comenci a prendre color hi afegim les cullerades de mel i remenam bé.
3.- Ho deixam coure fins el punt de caramel.
4.- El punt de caramel és quan tiram una gota de la mescala dins un tasso amb aigua fresca i fa bolletes de vidre, si fa bolletes ferregosses als dits encara necessita coure una mica més.
5.- Si cal perquè no agafi massa color potser convendrà baixar el foc i coure a foc més suau.
6.- Una vegada ho tenim llest ho posam dins una safata metàlica untada d'oli, ho deixam cristalitzar uns minuts, extreim la placa de caramel que s'haurà format d'uns 5 mm de gruix i la podrem trencar amb els dits fàcilment fent quadrets de caramel.
7.- Si volem també poden fer servir motlets d'alumini per bombons però recorda de untar-los amb una mica d'oli perquè siguin més fàcils de desmuntar.
8.- Una altra opció molt original és posar sucre a bastament dins una safata alta i amb el dit fer clotets on després hi anirem posant culleradetes de caramel, ho deixarem refredar uns minuts i acabarem d'arrebossar els caramels.
9.- Si vols que tenguin gust de llimona substitueix l'aigua per suc de llimona i quasi al final de la cocció afegeix clovella de llimona ratllada.
10.- Conservar en un lloc sec dins un pot hermètic.