Ingredients per a 6 o 8 persones:
1 porcella d'aproximadament 4 o 5 kg
750 ml d'oli d'oliva
4 alls
1 pastanagó petit
2 cebes blanques
100 ml Conyac o Brandy
100 ml suc de llimona
sal
saïm
pebre bo blanc i negre mesclats
1 o 2 kg patató
Preparació:
PorcellaPosar sa porcelleta en adob al menys 24 h abans de rostir. Untam sa porcella amb sal i pebre bó.
Feim una espècia de betum amb els alls picats amb el morter, un poc més de sal i pebre bo, amb l'oli, el brandy o conyac i el suc de llimona i untam la porcella per tot.
Posam dins una rostidora de fang rectangular el suc sobrant, la ceba tallada a làmines, el pastanagó tallat a rodanxes i la porcella amb la corna per amunt.
Abans d'enfornar untarem la corna amb saïm per aconseguir una corna cruixent.
La courem a la part d'abaix del forn amb el foc d'adalt i d'abaix en marxa a 150ºC durant al menys una hora i mitja fins que veim que la carn sigui tendre i la corna ben cruixent( perquè quedi bne cruixent la corna no pot quedar en remull dins el suc durant la cocció. De tan en tant amb un manat de julivert o cullera se rega per damunt amb el suc del fons de la rostidora.
Se serveix acompanyada de patató fregit i amanida de lletuga, tomàtiga i ceba blanca,.
Patató
Se trien els patatons redonets i tots del mateix tamany ni massa grossos ni molt petitons. Se pelen, se renten, s'eixugen amb un pedaç de fil , se salen i se deixen degotar dins un colador perquè amollin aigua.
Se posa abundant oli d'oliva al foc amb una cullerada de saïm, en esser calent s'hi tira el patató i se couen uns minuts a foc fort i després se posen a foc fluix i s'hi afegeix un cullerot de brou o d'aigua (això és per alentir la cocció i fa que se coguin bé per dins, que quedin fluixos per dins). Quan aquesta aigua s'ha evaporat se tornen posar a foc moderat- fort fins que tornen dauradets (així quedaran com a bunyolets suaus per dins i cruixents per fora). Se serveixen ben calents.