Pàgines

31 diciembre 2012

PILOTES DE CARN DE VEDELLA AMB SALSA vs BURBALLES PINXADES A PILOTES AMB SALSA











Agraïments a Pau Genestra Serra que ha inspirat aquesta ocurrència meva...!!!

Ingredients:( 2 receptes)

 Per a les pilotes:
500g carn picada de vedella
3 ous
3 cullerades de pa ratllat
50 ml llet
1 brot farigola (tomillo)
1 brot menta (menta piperita)
1 brot palpalei (menta chocolate)
1brot moraduix (mejorana)
1 brot herbassana (hierba buena)
1 fulla cost (balsamita)
1 manadet julivert (perejil)
2 o 3  alls
sal
pebre bó (pimienta)
pebre bord dolç ( pimentón dulce)
pebre bord coent (pimentón picante)
canyella (canela)
clavell (clavo)
nou moscada (nuez moscada)
farina fluixa (reposteria)
oli d'oliva per fregir

 Per a la salsa:
1/2 kg tomàtigues de penjar o de ramellet capolades(o bé una llauna 400g de tomàtiga capolada)
1 ceba grossa capolada
75 g pebre vermell de llauna capolat o pebres vermells torrats a casa.
pebre coent en pols (pimienta de Cayena en polvo)
1 all
sal
oli d'oliva
2 cullerot de brou de gallina

Per a bullir les burballes:
100g o 200g  burballes llargues
aigua abundant
sal abundant (si hi has de bullir les pilotes no cal tanta sal)
un raig d'oli d'oliva
2 alls
1 fulla llorer (laurel)
clavell
nou moscada
pebre bó de bolla (pimienta en grano)


Preparació:

Pilotes
1.- Dins un bol petit hi posam el pa ratllat i la llet i ho remenam bé.
2.- Dins una tassa o muk hi tallam tots el brotets d'herbes aromàtiques
3.- Dins un ribell posam la carn, els ous blanc i vermell  i tots els altres ingredients (pots posar sols les espècies o herbes aromàtiques que vulguis , substituir-ne  o afegir-ne de noves) ho mesclam tot  bé.
4.- En recipient a part hi posam farina per enfarinoar les pilotes.
5.- Anam fent bolles grosses d'uns 5 cm diàmetre (per pinxar-les amb les burballes) i mitjanes 3,5 cm diàmetre (per fer al forn).
6.- Les enfarinoam i reservam fins el moment de fregir.
7.- En acabar ja podem fregir-les en oli abundant i ben calent, les posam sobre paper de cuina per absorbir l'oli en excés
8.- Les grosses les courem una mica més rostides per fer-les més resistents a les pinxades de les burballes i no s'esflorin en bullir-les amb la pasta.
9.- Una vegada fetes i fredes , les que hem de fer amb les burballes pinxades les deixam dins la gelera fins el dia següent. (Usades el mateix dia per ventura també va bé) No ho vaig poder provar ahir ja que no vaig trobar les burballes que creia havia comprat...misteris de la crisi i l'edat...jejeje
10.- Les pilotes mitjanes se posen dins una greixonera i el mateix dia o dia següent segons quan es vulguin consumir, se tapen de salsa i se posen  al forn calent 165-180ºC i se deixen coure,  una vegada que la salsa arranca el bull, uns 20-30 minuts amb la greixonera tapada amb paper d'alumini. I ja se podarn servir
11.- Abdues classes de pilotes se poden congelar dins una fiambrera  amb salsa o bé sense salsa i el dia abans de consumir se deixen descongelar dins la gelera.

Pilotes/Burballes.

1.- Les pilotes grosses se pinxen amb les burballes,  jo he provat diferents maneres i totes han anat bé.
2.- Se posa abundant aigua salada a bullir i s'hi afegeixen els condiments i un bon raig d'oli.
3.- En agafar el bull s'hi tiren les pilotes deixant que les burballes s'afluixin i acabam d'enfonyar-les, jo hi he afegit una mica de pasta més sense estar pinxada perquè n'havia de dinar no sols era per planta. jejejej
4.- Se deixà coure uns 10-15 minuts fins que la pasta està al dente i ha anat tan bé que ha coincidit que les pilotes també han estat cuites.
5.- Han quedat tan guapes que me feia ganes fer un Pare Noel o una nena amb coetes, però comque jo no tenc fills, això ho deixo a la imaginació de les mamas. (Diuen el Bon Jesús dona faves a qui no té barram...clar que hi ha coses més dures de menjar que les faves...!!!)

Salsa

1.- Capolam els ingredients per separat: ceba, all, tomàtiga i pebre vermell.
2.- Dins un cassó amb una mica d'oli d'oliva, una fulla de llorer i un o dos alls estafaiats. Sofregirem primer la ceba i l'all, a continuació el pebre i finalment la tomàtiga.
3.- Afegirem el brou, el prebre coent i la sal ho deixarem bullir uns 5 o 10 minuts a foc suau. I ja està llesta.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comentari