Pàgines

23 octubre 2022

SUSPIROS O SOSPIROS

Ingredients:
300 g farina fluixa
300 g sucre
2 ous de 53g cada un
5 g llevadura en pols "El Canario" 
la ralladura de la pell d'una llimona
canyella en pols una culleredeta

Preparació (45-50 unitats):
1- En un bol petit posam la farina, la canyella en pols i la llevadura en pols i mrsclam. 
2- Dins un bol gran posam el sucre, els ous i la pell de llimona ratllada i batem amb una batedota de varilles fins que queda dissolt i ben homogeni.
3- I ara anirem afegint poc a poc a la mescla anterior la mescla de farina amb canyella i llevadura que porgarem cada vegada amb un colador a mesura que l'hi afegim poc a poc i mesclant amb una batedora elèctrica. 
4- Ha de quedar una pasta consistent com la massa de pa. Ens untarem les mans i la pedra de la cuina amb farina i farem un cilindre llarg de 1-1,5 cm de diàmetre o gruix que tallarem a trossets de uns 10 cm. 
5- Col•locarem aquests cilindres sobre paper de forn sobre una llauna i ben  separats . 
6- Posarem el forn en marxa 165°C i els enfornarem en estar el forn calent durant uns 15 minuts. 
7- Les deixam refredar un poc i les posam amb el mateix paper sobre una reixeta fins que acabin de refredar i finalment les treim del paper i en ser ben freds les guardam dins un pot hermètic. 
Són molt cruixents i dolcos per acompanyar un cafè, tallat o tè. 


09 octubre 2022

PA CASSOLÀ D'ESPELTA I XEIXA

Ingredients:
250g farina de xeixa
250g farina d'espelta
250 ml aigua mineral tèbia
25g llevadura fresca
un polsi de sal


Preparació (3 tous):
1.- Mescla bé les dues farines.
2.- Fon la llevadura amb una mica de l'aigua tèbia mesurada,  afegeix una mica de farina i fes un petit llevat que deixaràs tovar fins que augmenti el doble el seu volum. (Aprox. 1h)
3.- Acabaràs de fer la pasta de pa afegint la resta de farina i ho pastaràs una bona estona fins que no s'aferra pels dit per això farem servir una mica de farina més.
4.- Farem una bolla grossa i la deixarem dins el ribell i la deixarem tovar fins que dobla el seu volum un parell d'hores segons si és estiu o hiver poden ser entre 2 i 6 hores. 
5.- En tovar la pasta , la tornarem pastar i després segons lo gros que volguem el pa o pels pans en farem una o dues bolles de la pasta enfarinoant cada una  amb una mica més de farina per donar forma.
6.- Aplanarem una mica cada bolla sobre una llauna i ho deixarem tovar fins que augmenta el seu volum el doble. (Aprox. 1h)
7.- Abans d'enfornar hi farem un parell de talls amb un ganivet de serra.
8.- Finalment ho enfornarem amb forn calent previament a un s 180ºC durant uns 20 o 30 min fins que en copejar cada pa sona a buit.

02 octubre 2022

GALLETES D'OLI SENSE GLUTEN (1a Prova)

No han sortit bé. Han quedat com mini barretons cruixents per fora i amb molla de pa per dins. 
Una causa haver enfornat amb el forn calent com habitualment se fa amb les coses amb farina de blat (trigo) , però no és el mateix fer servir farina sense gluten. Potser és millor enfornar amb el forn fred i anar pujant temperatura i crec que també posar un recipient de forn amb aigua per donar humitat per fora. 
Ingredients 34 unitats:
200 g farina d'arròs
100 g  fècula de patata
180 ml aigua mineral tèbia
50 ml oli d'oliva
25 g llevadura fresca
15 g psyllium husk (plantago ovata)
2 g agar-agar
sal

Preparació:
1- Fondre la llevadura esflorada dins l'aigua tèbia.
2- Posar la farina i la sal dins un ribell fent un clot. 
3- Afegir l'oli i la llevadura dissolta dins el clot. 
4- Amb l'ajuda d'una cullerada ho mesclam bé fins que queda tot el líquid incorporat. 
5- Treure la pasta del ribell i pastar una estona fins que la pasta queda fina i se deferra de les mans.
6- Fer  bolles i aplanar uns 5 mm si les vols fines o 8 mm si les vols gruixades per poder xapar i trempar (amb oli d'oliva, vinagre i sal). 
7- Amb un motllo ovalat per tallar pasta, tallar les  galletes i deixar-les tovar 30 - 50 min col•locades sobre paper de forn sobre una llauna. 
8- Enfornar amb el forn calent a 150°C durant uns 50 minuts. 
9- En treure del forn posar sobre una reixeta per deixar que refredin. 
10- Guardar dins un pot hermètic.  

GALLETES D'OLI AMB PIPES

Ingredients 50-60  unitats:
600g farina fluixa
250 ml aigua mineral tèbia
150 ml oli d'oliva
25 g llevadura fresca de pa
50 g pipes pelades
5 g sal
Preparació:
1- Fondre la llevadura esflorada dins un poc de l'aigua tèbia.
2- Posar la farina i la sal dins un ribell fent un clot. 
3- Afegir l'oli, la resta de l'aigua tèbia i la llevadura dissolta dins el clot. 
4- Amb l'ajuda d'una cullerada ho mesclam bé fins que queda tot el líquid incorporat. Deixar tovar 30 minuts 
5- Treure la pasta del ribell, afegir les pipes  i pastar una estona fins que la pasta queda fina i se deferra de les mans.
6- Fer  bolles i aplanar uns 5 mm si les vols fines o 8 mm si les vols gruixades per quan siguin cuites poder xapar i trempar (amb oli d'oliva, vinagre i sal). 
7- Amb un motllo ovalat per tallar pasta, tallar les  galletes i deixar-les tovar 30 - 50 min col•locades sobre paper de forn sobre una llauna. 
8- Enfornar amb el forn calent a 150°C durant uns 50 minuts. 
9- En treure del forn posar sobre una reixeta per deixar que refredin. 
10- Guardar dins un pot hermètic.  

GALLETES D'OLI GRUIXADES PER TREMPAR

Ingredients 46-50 unitats:
600g farina fluixa
225 ml aigua mineral tèbia
150 ml oli d'oliva
25 g llevadura fresca de pa
sal
Preparació:
1- Fondre la llevadura esflorada dins l'aigua tèbia.
2- Posar la farina i la sal dins un ribell fent un clot. 
3- Afegir l'oli i la llevadura dissolta dins el clot. 
4- Amb l'ajuda d'una cullerada ho mesclam bé fins que queda tot el líquid incorporat. 
5- Treure la pasta del ribell i pastar una estona fins que la pasta queda fina i se deferra de les mans.
6- Fer  bolles i aplanar uns 5 mm si les vols fines o 8 mm si les vols gruixades per poder xapar i trempar (amb oli d'oliva, vinagre i sal). 
7- Amb un motllo ovalat per tallar pasta, tallar les  galletes i deixar-les tovar 30 - 50 min col•locades sobre paper de forn sobre una llauna. 
8- Enfornar amb el forn calent a 150°C durant uns 50 minuts. 
9- En treure del forn posar sobre una reixeta per deixar que refredin. 
10- Guardar dins un pot hermètic.