Ingredients:
600g melicotons
Aigua devers 300ml
4 cullerades soperes de Sucre
Preparació:
1.-Rentar, pelar, llevar els pinyols i tallar a quadrets els melicotons
2.- Posar els melicotons dins un perol i posar aigua que sols tapi els melicotons.
3.- Posar al foc i deixar que pegui un bullet sols que s'afluixin un poc els melicotons.
4.- Colar els melicotons però reservar devers 100 o 150 ml de l'aigua de bullir i deixar refredar els melicotons.
5.- Amb aquesta aigua reservada i les quatre cullerades de sucre feim un almivar i desprès el deixam refredar.
6.- Posam els melicotons i l'almivar dins una batedora de vas i capolam.
7.- La mescla obtinguda la deixam refrescar dins la gelera perquè torni ben fresca.
8.- Per fer el gelat el preparam un poc abans de menjar:
* bé amb una màquina elèctrica de fer gelat
* bé amb una màquina manual de les antigues
* bé de la forma tradicional i cassolana amb dos recipients un gros i un petit q se tapi i que posarem un dins l'altre i entre ells glaçons de gel i sal gruixuda i dins el recipient petit si és metàl•lic millor hi posarem el gelat tapat i el farem rodar fins que la mescla de gelat se congeli.
* bé com abans tradicional però en lloc de recipients farem servir dues bosses de plàstic
Recopilació de receptes de cuina de la meva mare Antònia , dictades de la meva padrina Antònia (padrina Fanals), de meves i algunes (concretament sols tres pasta coca verdura, coca dolça i crespells de patata) de la meva àvia Francisca (padrina Punta).
Pàgines
27 julio 2017
GELAT DE MELICOTÓ
GELAT D'ALBERCOC
Ingredients:
600g albercocs
Aigua devers 300ml
4 cullerades soperes de Sucre
Preparació:
1.-Rentar, pelar, llevar els pinyols i tallar a quadrets els albercocs.
2.- Posar els albercocs dins un perol i posar aigua que sols tapi els albercocs.
3.- Posar al foc i deixar que pegui un bullet sols que s'afluixin un poc els albercocs.
4.- Colar els albercocs però reservar devers 100 o 150 ml de l'aigua de bullir i deixar refredar els albercocs.
5.- Amb aquesta aigua reservada i les quatre cullerades de sucre feim un almivar i desprès el deixam refredar.
6.- Posam els albercocs i l'almivar dins una batedora de vas i capolam.
7.- La mescla obtinguda la deixam refrescar dins la gelera perquè torni ben fresca.
8.- Per fer el gelat el preparam un poc abans de menjar:
* bé amb una màquina elèctrica de fer gelat
* bé amb una màquina manual de les antigues
* bé de la forma tradicional i cassolana amb dos recipients un gros i un petit q se tapi i que posarem un dins l'altre i entre ells glaçons de gel i sal gruixuda i dins el recipient petit si és metàl•lic millor hi posarem el gelat tapat i el farem rodar fins que la mescla de gelat se congeli.
* bé com abans tradicional però en lloc de recipients farem servir dues bosses de plàstic.
15 julio 2017
GELAT DE GERDS I PAPAIA (fet sense geladora)
Ingredients:
- 50 ml nata de soja
- 50 ml llet semidesnatada
- 50 g gerds (frambuesas)
- 50 g papaia
- 2 cullerades de mel
- batedora de vas per capolar i mesclar els ingredients
- glaçons de gel
- sal gruixada
- dues bosses de plàstic ressistents (petita i grossa)
- una pinça especial per tancar bosses de plàstic
Preparació:
- Posam tots les ingredients que estiguin frescs trets de la gelera (llet, nata, papaia, gerds) i mel al gust dins el vas de la batedora i batem fins que queda ben batut i fi.
- Podem posar la mescla uns minuts a la gelera perquè sigui ben freda.
- Abocam devers 100 ml de la mescla anterior dins la bossa petita i la tancam hermèticament fent un nus.
- Dins la bossa gran hi posam 2 tassons de gel en glaçons , 1 tasó de gel picat i devers un tassó de sal gruixada i l'altra bossa petita i tancam hermèticament amb la pinça.
ENFILALLS DE TOMÀTIGUES DE PENJAR (Tomàtigues de ramallet)
Ahir varem anar a la finca d'un company de feina i ens va regalar "tomàtigues de penjar" que a casa des de nina anomenavem així a les que ara es diuen "tomàtigues de ramellet" i avui n'he fet un enfilall i mentres el feia he recordat un munt de recomanacions que me feien mu mare i la meva padrina mentres feiem els enfilalls quan de nina mu mare a l'estiu comprava un canastro de tomàtigues de penjar pel mes de juliol o agost per fer enfilalls de tomàtigues per guardar per l'hivern.
Les tomàtigues de penjar o de ramallet mallorquines van bé per fer "Pa amb Oli" i per sofregir o fer salsa van beníssim ja que són dolces no tenen acidesa i no cal pelar-les ja que la pell se fon quan es cou...vaja una meravella de sabor i textura...!!!
Així que avui vos faré un resum de totes aquestes recomanacions per si voleu fer ENFILALLS:
Les Tomàtigues
1.- Si les reculls del teu hort o de l'hort d'un amic has de collir-les amb el capoll i procura fer l'enfilall el mateix dia o el dia següent de collir-les de la tomatiguera a fi que el capoll sigui ben verd, resistent i prou llarg, no les deixis dies (no poden estar dins gelera) fins enfilar-les, ja que el capoll se mustiarà o assecarà i li fugirà en fer l'enfilall o te cauran de l'enfilall en pocs dies. És molt important fer la collita de les tomàtigues per fer els enfilalls quan les tomàtigues no s'hagin banyat per la pluja ja que se podreixen més ràpid amb el temps.
2.- Si les compres procura comprar-les directament del pagès o bé al mercat tradicional per asegurar-te que no s'han banyat per la pluja i que han fet la collita fa pocs dies. Tampoc poden haver estat dins càmera frigorífica o gelera. De totes formes comprova agafant algunes tomàtigues al atzar que tenen el capoll ben verd ( no ha d'estar ni sec, ni mustií i que pegant-li una estiradeta no li fuig.
3.- Per fer els enfilalls convé fer una triadella de tomàtigues a fi de fer diferents enfilalls; primer triar-les per igual mida, despres separar per grau de maduració i finalment per si estan tacades o defectuoses d'aquesta forma t'assegures d'aprofitar-les totes i evitar que les que poden tornar dolentes no contaminin a les sanes de devora, de tal manera que així al llarg de l'any se consumeixen en general segons necessitat amb aquest ordre:
- les més defectuoses
- les més madures
- les més petites
- les més grosses
Qué necessites?
- A part de les tomàtigues classificades com ja he explicat abans.
- Per fer un bon enfilall necessitaràs devers 2 kg o 3 kg de tomàtigues
- Corda de Pita a la que farem un nus abaix i una anella adalt.
- Fil de cosir ressitent
- Agulla llarga i que no sigui massa gruixada i Coixinet
- Didal
- Tisores
- Dues cadires
- Un pal de granera
- Ganxo (el pots fer amb fil de ferro i unes alicates donant forma de S, encara que no és imprescindible ja que pots ficar l'anella de la corda pel pal de la granera i cada vegada que hagis de fer un nou enfilall caldrà des fer el muntatge)
- Taburet
- Prepara les tomàtigues per fer l'enfilall devers 2 kg o 3 kg d'aproximadament el mateix tamany i grau de maduració
- Enfilarem l'agulla amb un aguller de fil de cosir en doble i de la llargaria del teu braç, li feim un nus al final.
- Ficarem l'agulla a la part d'abaix de la corda de pita que tenim preparada i li farem un parell de travades abans de començar a cosir-hi les tomàtigues.
- Començarem a cosir-hi les tomàtigues de més volum de una en una i cosint a cada nivell dues o tres segons el seu volum.
- Primer ficam l'agulla pel mig del capoll de la tomàtiga, (anant alerta a no arrebassar el capoll i sobretot a NO PICAR la tomàtiga amb l'agulla ja que farà que tengui més probabilitat de tornar dolenta més ràpid) i desprès a la corda fent dues o tres travades abans de seguir amb la següent tomàtiga.
- Si veus que el fil de cosir s'acabarà abans d'acabar de cosir l'enfilall fes dues o tres travades talla el fil i torna a enfilar l'agulla amb un nou aguller.
- Si veus que te sobra corda perquè ja no tens més tomàtigues per penjar tens dues opcions:
- Si saps que demà has de comprar o recollir més tomàtigues desa l'agulla ficada a la corda i seguix més tard amb tomàtigues del mateix tamany i grau de maduració.
- Trava bé el fill i lleva l'agulla. Desfes l'anella de la corda de pita i fes-la més avall i talla la corda que sobri.
- Desa els enfilalls a un lloc fresc, a l'ombra i que estigui ventilat.
- Antigament se desaven penjades del sòtil o bigues de la "Sala" que era com un terrat tapat que hi havia a la part d'adalt de les cases antigues mallorquines, que a vegades tenia finestres i d'altres sols hi havia el forat de la finestra.
- Les Tomàtigues que no haguis pogut penjar perquè no tenen capoll les pots desar esteses sobre un sedàs i girarles de tan en tan.
- També les pots assecar al sol
14 julio 2017
AMANIDA DOLÇA DE LLAGOSTINS, ALVOCAT, MANGO I PAPAIA
Ingredients per a 8 mini-tapes:
200g Llagostins cuits congelats
1 Alvocat
1/2 Mango gros
1/4 Papaia grossa
Suc de llimona
Mel
Chutney de Mango
Preparació:
Donar un bull als llagostins dins aigua salada a fi de descongelar. Tallar les tres fruites a daus molt petits, mesclar bé i amanir al gust amb un raig de mel , el suc de llimona i dues cullerades de chutney de mango.
GASPATXO D'ALVOCAT I COGOMBRE
Ingredients per a 8 mini-tapes o per a 1 ració:
1 all sofregit
Ous de guatllara bullits per decorar
Pernil salat per decorar
Rosconets per decorar
HUMUS DE LLENTIES AMB REMOLATXA
Ingredients (Per a 8 mini-tapes):
200 g llenties cuites
1/2 remolatxa bullida
1 cullerades de Tahín
1 cullerada de julivert picat
sal
pebre bo
all
pebre bord dolç
julivert per decorar
gerds(frambuesas) per decorar
formatge de cabra per decorar
oli d'oliva
nata de soja
llimona
Preparació:
1.- Pelar dos alls tallar petit i sofregir amb oli d'oliva
2.- Bullir la remolatxa i deixar refredar
3.- Capolar les llenties i la remolatxa amb un raig d'oli d'oliva, l'all sofregit amb l'oli de sofregir, el Tahín, suc d'un quart de llimona, sal, pebre bo, pebre bord dolç i un raig de nata de soja.
4.- Remenar bé i posar a refredar a la gelera.
5.- Omplir els mini recipients d'aperitiu amb una cullerada o dues i decorar amb un gerd , una fulla julivert i un trosset de formatge de cabra.
HUMUS COENT DE CIGRONS AMB PASTANAGÓ
Ingredients (Per a 8 mini-tapes):
150 g cigrons cuits
3 pastanagons mitjans bullits
2 cullerades de Tahín
sal
pebre bo
all
pebre bord coent i dolç
bitxo (guindilla) capolat
julivert per decorar
formatge maonés curat (vell) per decorar
oli d'oliva
nata de soja
llimona
Preparació:
1.- Pelar dos alls tallar petit i sofregir amb oli d'oliva
2.- Bullir els pastanagons a rodanxes i deixar refredar
3.- Capolar els cigrons i el pastanagó amb un raig d'oli d'oliva, l'all sofregit i l'oli de sofregir, el Tahín, suc d'un quart de llimona, sal, pebre bo, pebre bord coent, el bitxo capolat i un raig de nata de soja.
4.- Remenar bé i posar a refredar a la gelera.
5.- Omplir els mini recipients d'aperitiu amb una cullerada o dues i decorar amb pebrebord dolç , un poc de julivert tallat petit i un trosset de formatge maonés curat (vell).
MUFFINS DE TONYINA I OLIVES FARCIDES D'ANXOVA
Ingredients:
240 g tonyina en conserva
50 g olives farcides d'anxova
150 g farina de força
3 ous
1/2 culleradeta llevadura química
1/2 culleradeta bicarbonat sòdic
2 cullerades d'oli d'oliva
sal
pebre bo
Preparació:
1.- Porgar la farina juntament amb la llevadura, el bicarbonat la sal i el pebre bo dins un ribell.
2.- Colar la tonyina i esmicolar-la.
3.- Tallar les olives a rodanxes.
4.- Batre els ous amb l'oli i afegir la farina i remenar bé.
5.- Finalment afegir-hi la tonyina i les olives i remenar bé.
6.- Posar dins motlles de magdalenes i enfornar amb el forn calent a la part d'abaix a 180ºC durant 25 minuts
7.- En estar cuites deixar refredar sobre una reixeta metàl·lica perquè no agafin humitat.