Pàgines

25 septiembre 2022

COOKIES DE XOCOLATA NEGRA I BLANCA


Ingredients:
155 g farina fluixa
4 g llevadura química El Canario
200 g sucre
115 g mantequilla a temperatura ambient
1 culleredeta de sucre de vainilla
1ou un poc batut
100g de làmines d'ametlla esflorades
100 g "chips" xocolata negre
50 g "chips" xocolata blanc

Preparació per 23-24 unitats:
1- Batre amb batedora el sucre amb la mantequilla fins que qurdi esponjòs. 
2- Afegir la vainilla i l'ou un poc batut i remenar per incorporar bé. 
3- Afegir la farina amb la llevadura porgades i remenar bé fins que queda una pasta homogènia. 
4- Afegir l'ametlla capolada o esflorada i mesclar bé. 
5- Finalment afegir la xocolata i remenar bé. 
6- Encendre el forn a 180°C i fer bolletes de pasta damunt paper vegetal de forn sobre una llauna. 
7- Aplanar cada bolla amb la ma  banyada amb aigua perquè no s'ferri la pasta a la ma. 
8- Enfornar devers 20 minuts fins que estiguin daurades. En estar cuites treure del forn i posar sobre una reixeta per refredar. Finalment en ser fredes guardar dins una capsa metàl•lica o pot hermètic. 

FRUITA CONFITADA AMB XOCOLATA

Ingredients:
250 g carabassa confitada blanc, verd i vermell
300 g fruita confitada (taronja, pera, melicotó, nectarina, cireres)
400 g xocolata negre fondant
200 g xocolata blanca fondant 
paper vegetal per forn

Preparació:
1- Tallar la fruita a trossets no massa petits ni grans. 
2- Fondre 200g de  la  xocolata mesclant negre i blanc  en microones o bé amb una thermomix. 
3- Banyar trossets de fruita i ecyendre damunt paper vegetatal sobre una llauna i deixar refredar i solidificar , si cal posar a la gelera uns minuts. 
4- En estar sòlid embolicar dins paperets de colors de paper de cel•lofana. 

Color Paper
Verd- Nectarina
Vermell- Taronja o Cirera
Groc- Pera
Blau- Melicotó
Blanc - Carabassa tricolor

MEJILLONS A LA MARINERA

Ingredients 1 ració:
500 g Mejillons "en su jugo" Aguinamar 
80 g ceba tendra o grells a trossets
40 g porro a trossets
1 fulla llorer
2 alls a làmines
2 guindilles petites
100 g sofrito casero Solís
50-75  ml aigua mineral
sal 
pebre bo
oli d'oliva
Martini blanc

Preparació 15-20 minuts:
1- Dins una pella posam un raig d'oli i sofregim la ceba tendre, el porro i l'all. 
2- Afegim le sofrit o salsa de tomàtiga ho mesclam i afegim l'aigua mineral. 
3- Afegim el llorer, les guindilles , sal i pebre bo al gust , i un raig de Martini blanc i feim que agafi un bull , retiram del foc. 
4- Posam a encalentir al microones els mejillons tal com diu l'envàs (Pinxar l'envàs i encalentir 2min i 30 seg a mitja potència)
 5- Amb el mejillons calents els afegim amb el suc que han fet dins el nostro sofrit , remenam i mesclam bé amb la verdura i ho feim bullir uns minuts , servir ben calent. 
6.- Si agrada se poden banyar dins el brouet rosconets o sopes. 

18 septiembre 2022

ESTUFAT DE VEDELLA

Ingredients (1 o 2 racions):
400 g filet  de vedella
500 g patates tallada a cantons
1 ceba grossa
1 tomàtiga "rosa" mitjana 
2 alls
80 g pebres vermells torrats
50 ml Martini blanc
100 ml aigua mineral o brou de carn 
Llorer
Farigola
Alfabaguera
Oreng
Aigua mineral amb gas (Vichy)
Oli d'oliva

Preparació:
1- Posar la vedella amb remull dins l'aigua amb gas perquè s'afluixi durant devers una hora.
2- Després d'aquest temps treim la carn la tallam a daus grossos i trempam amb pebre bo, sal  i les herbes capolades (farigola, alfabaguera i orenga)
3- Capolam prr separat i reservam, la tomàtiga, la ceba i el pebre torrat.
4- Dins una cassola hi posam oli i  posam a daurar la carn, afegim la ceba i en haver afluixat i afegim la tomàtiga i el pebre vermell i ho deixam coure a foc fluix . 
5- Afegim el martini i l'aigua o el brou i afegim més sal al gust i deixam coure 45 minuts a foc suau. 
6- A part fregim les patates i les afegim a la carn i deixam coure 15 minuts més. 

GALLETES DE COGOMBRE I XOCOLATA

Galletes per berenar a sa feina

Ingredients (30-40 unitats):
250 g farina fluixa
1/2 cullereta cafè de sal
1/2 cullereta cafè de bicarbonat de 
sodi
1/2 culleredeta cafè de canyella en pols
1 cullereta cafè de sucre de vainilla
5 cullerades soperes de mantequilla blanda
200g sucre
1 ou
75 ml nata o iogurt
150 g cogombre o carabassó capolat
150 g de "chips" de xocolata
Preparació:
1- Dins un ribell gros posam el sucre i la mantequilla i batem fins que queda homogeni i esponjòs. 
2- En un altre ribell pesam la farina i afegim la sal, el bicarbonat de sodi, la canyella i la vainilla
3- Dins el ribell gran hi afegim un ou, la nata o el iogurt i el cogombre o carabasso capolat i remenam fins que queda homogeni. 
4- Hi afegim el contingut del ribell petit amb la farina, ...etc i remenam fins que queda una pasta compacta. 
5- Hi afegim els chips de xocolata i remena.. 
6- Encenem el forn a 180°C perquè estigui ben calent a l'hora d'enfornar. 
7- En una llauna de forn hi posam paper de forn o paper sulfuritzat o encerat i posam a sobre amb una cullera muntets de pasta ben separat uns dels altres perquè en coure s'escamparam i agafaran la forma de galleta plana. 
8- Enfornar en mig del forn a 180°C durant 15 minuts. 
9- En treure del forn les desferram del paper amb una espàtula i les  posam sobre una reixeta metàl•lica perquè refredin sense agafar humitat. 
10- En ser ben fredes les guardam dins una capsa metàl•lica o un pot hermètic. 
Resultat:
Surten unes galletes entre mendritxos, pa de pessic i galleta . Són suaus i fàcils de menjar. 

09 septiembre 2022

FORN SOLAR: PAN-PIZZA - 3a Prova

Ingredients 8 llesques de pa:
- 8 llesques de Pan Bimbo
- 1 potet 100g Tomate frito casero Solis
- 180 g de mescla tres formatges ratllat (Gouda, Emmental i Cheddar)
- 100 g pernil dolç tallat en Juliana 
- 1 potet 120g olives farcides 
- orenga
- 2 recipients d'alumini de 22,7x16,6x4,7 cm
- 1 recipient d'alumini de 31x21x5 cm

Preparació:
1- Posam les llesques de pa dins el recipient d'alumini
2- Hi escampam la salsa de tomàtiga per damunt. 
3- Hi posam un polsi d'orenga
4- Hi posam ben escampat el formatge ratllat.
5- Hi posam els fideus de pernil dolç 
6- Finalment hi posam les olives farcides. 
7- Ho enfornam i en estar llest hi tornam posar un poc d'orenga. 
Consell
Hi ha gent que té por de cuinar amb alumini , els recipients o el paper per fer o conservar menjar sol estar tractat per poder cuinar.  El que és recomanable és NO utilitzar àcids per cuinar per si reaccionen amb l'Alumni com : Vinagre té àcid acètic o Llimona té àcid cítric, però són àcids febles que podem menjar i estan en poca quantitat per exemple en unes gotes de llimona o raig de vinagre i per tant la reacció amb alumini no és igual d'efectiva que amb àcids forts no comestibles

Cocció 3a prova:
- Ho enfornam a les 11:01 h i hi deixam la tapadora reflectant amb un angle d'uns 70°, no fa vent i fa un bon sol. 
- Ho miram a les 12:17 h , hi ha condensació d'aigua per l'efecte hivernacle i  el formatge està un poc fus.

- Ho tornam posar i ho canviam de lloc perquè el sol ha girat i ho posam damunt una cadira. 
- Ho miram de nou a les 13:19h ho trobam a s'ombra i ho treim definitivament.
- El formatge està fus i el pernil dolç està cuit i ha canviat de color rosa a beig torrat. 


Agraïments:
Forn Solar fabricat com a prova per l'equip de professors de l'àmbit STEM de 3r ESO del IES Binissalem del curs 2022-23

Pan-Pizza amb forn elèctric:


04 septiembre 2022

FORN SOLAR - BROWNIES - 2a Prova

Ingredients (21 magdalenes normals i 8 magdalenes petitones pel forn solar):
- 21 capsules de paper per magdalenes
- 8 motles petitons d'alumini
- 3 ous
- 225 g sucre
- 100 ml oli d'oliva
- 180 g farina fluixa
- 40 g cacau en pols 100% pur
- 1 culleradeta de sucre de vainilla
- 8g llevadura química "El Canario" (1/2 sobre)
- 120 ml llet ametlla sense sucre
- sucre en pols per decorar

Preparació:
1.- Preparar i mesurar tots els ingredients.
2.- Batre el sucre amb l'oli i els ous, un a un, fins que quedin ben mesclats.
3.- Porgar la farina amb la llevadura  i la vainilla sobre la mescla i remena amb una espàtula.
4.- Porgar el cacau sobre la mescla i remena amb una espàtula.
5.- A continuació aboca la llet sobre la mescla i remena un altre pic fins que la pasta quedi ben homogènia.
6.- Finalment reparteix la pasta dins les càpsules fins 2/3 parts de la càpsula.
7.- Enforna les cupcakes durant 20 min a 180 ºC si fos en forn elèctric. 
8.- En haver refredat s'ensucren

Consell
Hi ha gent que té por de cuinar amb alumini , els recipients o el paper per fer o conservar menjar sol estar tractat per poder cuinar.  El que és recomanable és NO utilitzar àcids per cuinar per si reaccionen amb l'Alumni com : Vinagre té àcid acètic o Llimona té àcid cítric, però són àcids febles que podem menjar i estan en poca quantitat per exemple en unes gotes de llimona o raig de vinagre i per tant la reacció amb alumini no és igual d'efectiva que amb àcids forts no comestibles

Cocció 2a Prova:
- Hem enfornat els brownies a les 13h , avui no fa vent i no hi ha niguls i el forn està a un lloc on sempre hi ha sol a les hores punta de sol. 
- Hem tapat i deixat la tapadora reflectant amb un angle de devers 60°
- A les 14:10h hem anat a veure el forn i com sempre estar entelada la tapadora transparent degut a la condensació dels vapors de la cocció, per ventura aniria bé un foradet petit per sortir vapors que se pogues tapar i destapar segons la recepta.
- He obert el forn malgrat no  convé amb els bescuits o coques de pujar , per veure com anava i els brownies havien pujat un poc...!!! He aixugat l'aigua de condensaci, he tapat i he inserit un termometre digital de cuina, que quan he partit en no res ja ha pujat a 50°C i seguía pujant a bon ritme .
- A les 15:30h hem tret els brownies del forn perquè estava ennigulat. Tornava haver una mica de condensació i el termometre marcava prop 60°C segurament abans dels núvols devia estar a més temperatura. 
- Evidentment no s'han cuit del tot per dins però per fora si, havien pujat i tenien bimbolles , eren semblants a mini Culants o flams xocolata.
- Les hem acabat de coure al forn elèctric  180°C durant 5 min

Brownies normals cuits al forn elèctric  (Durant 15 minuts a 180°C)
Agraïments:
Forn Solar fabricat per alumnat de 3r ESO del IES Binissalem del curs 2020-21

03 septiembre 2022

FORN SOLAR - TRUITA I PEBRES - 1a Prova

Ingredients:
1 Ou 
Herbes aromàtiques( Farigola, Orenga, Alfabaguera, Julivert)
Formatge de fondre ratllat
Sal
Oli d'oliva
Pebre Vermell
Pebre Groc
Pebre Verd
Recipients o Motllos d'Alumini especials per encalentir

Preparació:
1- Untam els motllos amb oli
2- Tallam els tres tipus de pebres a tires curtes i ben fines i les untam d'oli d'oliva , les posam dins el recipient d'alumini el més separats possible i les posam un raig d'oli d'oliva. Ja estan llests per enfornar. 
3- Batem un ou , li posam sal al gust,  també polsins d'herbes aromàtiques al gust i una cullerada de formatge de fondre ratllat i remenam i ho posam dins un motllo a fi que quedi un gruix prim d'ou per facilitar la cocció. Ja està a punt d'enfornar.
Consell
Hi ha gent que té por de cuinar amb alumini , els recipients o el paper per fer o conservar menjar sol estar tractat per poder cuinar.  El que és recomanable és NO utilitzar àcids per cuinar per si reaccionen amb l'Alumni com : Vinagre té àcid acètic o Llimona té àcid cítric, però són àcids febles que podem menjar i estan en poca quantitat per exemple en unes gotes de llimona o raig de vinagre i per tant la reacció amb alumini no és igual d'efectiva que amb àcids forts no comestibles.  

Cocció 1a Prova: 3-9-2022
- 1r Inconvenient: Fa vent i cal aguantar amb cinta adhesiva i pinzes de fusta (gafes d'estendre roba) perquè la tapadora reflectant cau. 
- 2n Inconvenient: Hi ha petits niguls que de tan en tan tapen el sol. No té solució avui. 

- Hem posat la tapadora reflectant oberta amb un angle proper 80°

- Hem posat el menjar al forn a les 13:45h amb el forn calent. 
-A les 14:45h hem remenat els pebres
Hem trobat el plàstic transparent entelat per la condensació i hi havia ombra perquè el sol havia girat.
En obrir feia oloreta , però el canvi era poc a l'ou, però el formatge fus dins l'ou i els pebres si que ja estaven un poquet fluixos. 
- 3r Inconvenient hi havia ombra i ho hem canviat de lloc i deixat a un lloc on hi arribaven bé els raigs de sol. Hem aixugat l'aigua de condensació.
,

-A les 16:05h ho hem tret ja perquè estava ennigulat i ja no canviava res més. Hi tornava haver condensació i en obrir feia oloreta. 
De la truita sols estava fus el formatge però l'ou no ha coagulat. Els pebres si que estaven sofregits i al dente. 
- Possible solució , ha de fer més sol i no haver niguls. També posar a la truita 1 ou sencer + 1 blanc d'ou . O no posar formage.  
-Finalment sols ha fet falta coure la truita al forn elèctric 2 min. per no tudar el menjar. Ha estat ben bo i gustós...!!!

Agraïments:
Forn Solar fabricat per alumnat de 3r ESO del IES Binissalem del curs 2020-21