17 abril 2018

TALLER GALLETES SANT JORDI DECORADES AMB FONDANT - 2018




RECEPTA GALETES (15 - 18 unitats)

Ingredients:
125 g mantega (mantequilla)
135 g sucre en pols
1 ou
250g farina
Vainilla en pols
Clovella taronja ratllada

Preparació:
1.- Deixar la mantega a temperatura ambient fins que s'afluixa com si fos pomada.
2.- Mesclar la mantega amb el sucre amb la batedora elèctrica de varetes .
3.-Afegir l'ou i mesclar fins que queden ben incorporat. Afegir la clovella de taronja al gust sense la part blanca si no amarga.
4.- Porgar la farina amb la vainilla en pols dins un ribell a part i afegir aquesta mescla en pols dins la mescla líquida, cullerada a cullerada sense deixar de remenar fins que queda feta la massa i és homogènia.
5.- Deixar reposar uns 20 minuts si cal dins la gelera si és a l'estiu. Si és hivern no cal posar a la gelera, basta fer feina sobre el taulell de granit de la cuina.
6.- Formar les galetes. Fer bolles de massa i posar-la en mig de dues varetes de fusta de 5mm  de les de manualitats  i aplanar la massa posant el corro sobre les dues varetes de fusta a fi de fer així totes les galetes  del mateix gruix. Donar forma amb motlles de tallar pasta. I amb una canyeta o palleta de refresc fer un forat al mig.
7.- Enfornar amb el forn prèviament calent a 180°C a la part d'a baix  durant 10 o 15 minuts fins que queden daurades.
8.- Deixar refredar sobre una reixeta metàl·lica i en ser fredes ja se poden decorar amb el fondant.


RECEPTA FONDANT (Aprox. 1'5 kg)

Ingredients:
120 ml aigua mineral a temperatura ambient
35 g gelatina neutre en pols
30 g glicerina de rebosteria
270 g glucosa
1250 g Sucre en pols molt fi
Essència de vainilla en pols
Colorant alimentari en pasta ( si vols colors)

Preparació:
1.- Separa el sucre en dos ribells després de passar-lo pel sedàs.
2.- Posa l'aigua mineral en una cassola que no s'aferri i incorpora la gelatina a poc a poc en forma de pluja i deixa-la hidratar uns minuts. 
3.- Ara posa la cassola a foc baix per dissoldre la gelatina, sense permetre que bulli, retira del foc i afegeix la glicerina i la glucosa. 
4.- Posa la cassola un altre pic a foc baix i remena amb una cullera de fusta fins obtenir un xarop semilíquid i homogeni. Afegeix l'essència de vainilla en pols.
5.- Retira del foc i aboca sobre uns dels ribells amb el sucre en pols. Remena constantment la mescla i ves afegint el sucre en pols de l'altre ribell fins que vegis que pots treballar la pasta directament amb les mans. 
6.- Pasta-la fins aconseguir una textura llisa i uniforme que no s'aferri a les mans.
7.- Embolica la pasta amb paper de film transparent i deixa-la reposar 20 minuts a temperatura ambient. 
8.- Si la vols de color ara pots fer diferents bolics per tenyir de diferents colors.  Afegeix el colorant en pasta i tornar pastar bé fins que queda d'un color homogeni. 
9.- Aquesta Pasta serveix per cobrir pastissos i per modelar per decorar pastissos, galetes i magdalenes... Se pot conservar fora de la gelera ben tapada en una bossa de plàstic un màxim de 3 mesos. 


========================================================================

PASSES PER DECORAR LA GALLETA

1.- Primer hem de cobrir la galleta amb fondant, així que aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix triant el color:
- Groc o vermell si vols fer la bandera i les tires a sobre de l’altre color
- Blanc si vols fer un llibre o full de paper

que desprès tallaràs amb el motllos de crespells de la forma adient. Banyaràs amb el dit humit la cara del fondant que has d’aferrar a la galleta
2.- A sobre posaràs la resta de components del decorat que aniràs aferrant fent servir aigua com a ferrament i banyant amb el dit humit


TUTORIAL ROSA PETITONA




1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.- Tallam 5 o 6 cercles (pètals) amb la part de darrere de la boquilla de màniga pastissera.
3.- Amb l'eina de modelar en forma de bolla donam forma als cercles per assemblar-se millor al pètals.
4.- Enrodillam un cercle i anam enrodillant i aferrant els altres cercles (pètals) al seu voltant banyant d'aigua amb el dit perquè s'hi aferrin.
5.- D'aquesta manera donam forma a la rosa petitona.


TUTORIAL FULLES A MÀ


1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.-Tallam 2 o 3 fulles en forma de rombe amb una espàtula
3.- Donam forma a les fulles amb les eines de modelar, fent els nervis de la fulla i a les fores del limbe feim dents o ziga-zaga.
4.- D'aquesta manera donam forma a les fulles.



TUTORIAL FULLES MOTLLO FONDANT






1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.-Tallam 2 o 3 fulles amb el motllo de fondant en forma de fulla posant el motllo sobre el fondant pressionant però sense pitjar el botó
3.- Al final aixecam el motllo que dura la fulla dins i pitjam el botó per treure la fulla de dins.
4.- D'aquesta manera donam forma a les fulles.

TUTORIAL ROSA PETITA


1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.- Tallam 5 o 6 cercles (pètals) amb la part de darrere de la boquilla de màniga pastissera.
3.- Amb l'eina de modelar en forma de bolla donam forma als cercles per assemblar-se millor al pètals.
4.- Feim un petit con i anam enrodillant i aferrant els cercles (pètals) al seu voltant banyant d'aigua amb el dit perquè s'hi aferrin.
5.- D'aquesta manera donam forma a la rosa petita.









LINK A FOTOS SANT JORDI 2018 - IES BINISSALEM