15 abril 2009

PANADES: CARN, PÈSOLS O PEIX- Pasqua 2009

Panadetes de Pèsols
















Panadetes de Carn
















Panades de Carn de sa Mami

















Panades Carn



                                                              












 Panades de peix de sa Mami













Ingredients:

1.- Pasta

Versió Original
1 tassó d'aigua
1 tassó d'oli
1 tassó de saïm
La farina fluixa que se beu.

Versió 1 (aprox. 16 panades):
1 kg farina fluixa
200 ml d'aigua
200 ml d'oli
200 ml de saïm
La pasta surt molt gustosa però menys cruixent i s'han de menjar en pocs dies.

Versió 2 (aprox. 16 panades O 48 panadetes de refresc):
1 kg farina fluixa
300 ml d'aigua
200 ml d'oli
100 ml de saïm
La pasta surt més cruixent.

Versió 3 (aprox. 16 panades):
1 kg farina fluixa
300 ml d'aigua
150 ml d'oli
150 ml de saïm
La pasta surt més cruixent.

2.-Farçit CARN

Versió 1: Carn de porc
1 o 1,5 kg de magre de porc
1 kg de llomillo de porc
1 botifarró coent
1 tros de sobrassada coenta
1 tros de xuia magre

Versió 2: Carn de me
1 o 1, 5 kg de cuixa de me sense os
1 kg de braç de me sense os
1 botifarró coent
1 tros de sobrassada coenta
1 tros de xuia magre salada

3.- Farçit PÈSOLS

750 g pèsols pelats
100 g de pernil salat
2 porros
oli d'oliva
1 botifarró coent
1 tros de sobrassada coenta


4.- Farçit MUSSOLA

Mussola
Julivert
.
.

5.- Farçit TONYINA

Tonyina de llauna
Julivert
.
.

6.- Tamany

Panadetes: panada 25g + tapadora 10g
Panades: panada 75-100g + tapadora 20-30g


Preparació

Pasta i forma de la panada

1.- Fonem i mesuram el saïm i el deixam refredar una mica , mesuram l'oli i l'aigua i pesam la farina.

2.- Dins un ribell posam la farina i feim un clot on hi posarem l'aigua , l'oli i finalment el saïm.

3.- A continuació ho pastarem bé (pegant punyades i fent bocins i tornat a agrupar-los i pastar igual que si fessim sa bugada (la colada)) fins que lligui formant una pasta més o manco forta depenent de la temperatura a la que haguim posat el saïm, si trobau que vos surt clara deixau-la reposar una mica en un lloc fresc i si així encara no va bé, per ventura, caldrà afegir una mica més de farina .

4.- Una vegada feta la pasta pesam boles de entre 75-100 g per fer la panada i boles de entre 20-30g per fer la tapadora. Per fer panadetes de refresc d'una mida de 4 o 5 cm de diàmetre has d'agafar 25g per la panada i 10 g per la tapadora.

5.- Per buidar la panada i donar-li forma agafam una bola grossa i girant entre les mans li donam forma esfèrica i desprès la posam sobre una taula untada d'oli i la feim girar en un eix vertical entre les mans formant un con i desprès amb el dit gros pitjam la punta del con cap a baix i al mateix temps amb els altres dits i fent girar la panada en un eix vertical anam pitjant i li donam forma de senalla.



Farcit de Pèsols

1.- Abans de res sofregim dins una paella amb dues cullerades d'oli d'oliva, el pernil salat i els porros tallats a rodanxes primes , una vegada té color , hi afegim els pèssols però sols li donam dues voltes i per acabar afegim pebre bó al gust i rectificam de sal si és necessari. Hp deeixam refredar.

2.- Tallam a daus el botifarró i la xuia desprès feim boletes de sobrassada.

3.- Una vegada la panada està buida posam al fons una boleta de sobrassada , un dau de botifarró i un dau de xuïa. Després l'anam omplint amb els pèsols que tenim reservats procurant que la sobrassada i la xuia quedin ben tapades de pèsols a fi que les panades no vessin en coure.

4.- En tenir-les ben plenes de carn , agafam una bola petita de pasta i en feim una bola i l'aplanam per fer la tapadora. Posam la tapadora sobre la panada i anam pessigant juntes les voreres de la panada i de la tapadora a fi de que quedi tancada i després feim una corda (pessigant i doblegant les voreres) tot voltant de la panada com a decoració.

5.- La picam al mig amb una forqueta petita perquè no exploti en coure i la posam damunt una llauna o bé a sobre un cercle de paper encerat untat d'oli i desprès sobre una placa de forn.

6.- Amb el forn calent les podem enfornar a 165-180ºC durant 45-60 min fins que tenen sol a la part de a baix i color a la part de a dalt.

7.- Se treuen del forn i se deixen refredar una mica sobre una reixeta i ja se poden menjar.

8.- Una mica calentes són boníssimes...!!!

Farcit de Carn

1.- El vespre abans tallam la carn a daus i la trempam amb sal i pebre bo i al posam dins un ribell amb un plat girat al fons perquè la carn pugui degotar i tapam el ribell amb un altre plat i la deixam dins la gelera fins el dia següent.

2.- Tallam a daus el botifarró i la xuia desprès feim boletes de sobrassada.

3.- Una vegada la panada està buida posam al fons una boleta de sobrassada , un dau de botifarró i un dau de xuïa. Després l'anam omplint amb els daus de carn que tenim reservats procurant que la sobrassada i la xuia quedin ben tapades de carn a fi que les panades no vessin en coure.

4.- En tenir-les ben plenes de carn , agafam una bola petita de pasta i en feim una bola i l'aplanam per fer la tapadora. Posam la tapadora sobre la panada i anam pessigant juntes les voreres de la panada i de la tapadora a fi de que quedi tancada i després feim una corda (pessigant i doblegant les voreres) tot voltant de la panada com a adorno.

5.- La picam al mig amb una forqueta petita perquè no exploti en coure i la posam damunt una llauna o bé a sobre un cercle de paper encerat untat d'oli i desprès sobre una placa de forn.

6.- Amb el forn calent les podem enfornar a 165-180ºC durant 45-60 min fins que tenen sol a la part de a baix i color a la part de a dalt.

7.- Se treuen del forn i se deixen refredar una mica sobre una reixeta i ja se poden menjar.

8.- Una mica calentes són boníssimes...!!!


Conservació:

1.- Fora de la gelera poden durar uns 2 dies i dins la gelera 4 o 5 dies.

2.- També se poden congelar però cal treure-les del forn una mica abans que les falti una mica per acabar de ser cuites, se deixen refredar completament sobre una reixeta i s'emboliquen de una en una amb paper de cel·lulosa i desprès amb paper d'alumini i finalment dins una bossa de plàstic tancada hermèticament amb un elàstic, se posa una etiqueta amb la data i el contingut i a la conservadora s'ha dit... Se poden conservar 6 mesos perfectament.

3.- Per descongelar se li treu tot l'embolcall i se posen sobre la reixeta del forn a una temperatura de 65ºC i en estar descongelada (en tocar-la no està gelada) se puja el forn un 10 min a 100-125ºC.
Però si les vols calentes que semblin acabades de coure posa-les 10 min més a180ºC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comentari