13 noviembre 2025

PASTÍS D'ÀNGEL Sense gluten (Angel food cake)

 El pastís d'àngel, o Angel food cake segons el seu nom original, és un pa de pessic molt esponjós que s'elabora amb clares d'ou de la cuina amrericana. Tal com indica el seu nom, aquesta recepta és un dolç d'àngels perquè és el mosssegada més esponjosa que podem tastar.
Perquè ens surti perfecte hem de seguir una sèrie de passos i és que, encara que no és gens difícil elaborar aquest pa de pessic, sí que hem de prestar atenció a una sèrie de detalls:

- S'elabora en el seu motlle característic, que té com unes potetes, que ens ajudarà al seu refredat una vegada enfornat el pa de pessic. (si no tens aquest motllo pots fer servir com a potetes pinzes de fusta d'estendre la roba o pinzes metàl•liques de la ferreteria.
- No greixarem el motlle sota cap concepte, això farà que el pa de pessic vagi enfilant-se per les parets i no s'encongeixi en sortir del forn.
- Ho enfornarem completament, en cas contrari ens sabrà a ou cru, així que, si tenim dubtes, ho deixem uns 5 minuts més perquè s'enforni perfectament. 
- No obrirem el forn sota cap concepte fins almenys, passats 35 minuts de fornejat, si no baixarem i no hi haurà manera de solucionar el desastre.

.Un ingredient habitual d'aquest pastís és el cremor tàrtar que ajuda que les clares s'estabilitzin. Encara que podem aconseguir-ho fàcilment en botigues especialitzades en rebosteria i en comerços en línia, el seu ús no és imprescindible i es pot fer perfectament l'Àngel Food Cake sense cremor tàrtar. Per això, l'opció més senzilla és prescindir-ne directament deixant les clares perfectament muntades. També podem substituir-lo pel sobret que conté àcid tartàric dels clàssics sobrets dobles de gasificant o gasoses que podem trobar a molts supermercats. Per exemple en té el gasificant "El Canario".
Un cop clars els punts crítics d'aquesta recepta, la podem personalitzar al nostre gust. Podem canviar tant el sabor com el color. En aquesta ocasió, ho hem aromatitzat amb vainilla, però se li pot posar qualsevol aroma dels milers que es comercialitzen. Així mateix, tenyir-ho amb colorants en pasta o gel per donar-li un toc personalitzat si ho prepararem per a alguna festa. En aquest cas, si volem tenyir-ho, afegirem el colorant triat després d'afegir la vainilla o el saboritzant triat, així s'integrarà el color perfectament a la merenga.
Ingredients:
Opció amb gluten (motlle per a àngel food cake de 24 cm)
8 clares o blancs  d'ou M
1 culleradeta de cremor tàrtar o gasificante El Canària  (opcional) 
265 g de sucre blanc 
1 culleradeta de vainilla en pasta 
80 g de farina de blat

Opció sense gluten (1 motlle rectangular)
6 clares o blancs  d'ou L
5-6 g de gasificant El Canario (opcional) 
200 g de sucre blanc 
1 culleradeta de sucre de vainilla
30 g de midó de blat de moro
30 g de fècula de patata

Opció sense gluten (2 motlles rectangulars)
12 clares o blancs  d'ou L
10-11 g de gasificant El Canario (opcional) 
400 g de sucre blanc 
2 culleradeta de sucre de vainilla
60 g de midó de blat de moro
60 g de fècula de patata

Preparació:
1- Preescalfem el forn a 165 ºC amb calor amunt i avall i ventilador
2- Comencem batent les clares o blancs d'ou L amb el gasificant El Canario a velocitat mitjana, perquè vagin escumant.
3- Quan les clares comencin a escumar, afegim a poc a poc el sucre blanc i, a continuació⁶, 1 culleradeta de sucre de vainilla.
4-  Continuem batent a velocitat mitjana fins a obtenir una merenga ben ferma. No ens interessa pujar en excés la velocitat de la batedora, així obtindrem bombolles d'aire més petites a la merenga i aconseguirem un pa de pessic més esponjós. 
5- Tamisem la farina  sobre les clares muntades.
6- Integrem a poc a poc, amb moviments envoltants, fins que no quedin restes de farina. 
7- Aboquem la barreja al motlle, assegurant-nos que no quedin bombolles per enlloc. Enfornem durant 40-45 minuts o fins que el punxem amb un escuradents i surti net.
8- Retirem el pastís del forn i ho deixem refredar de cap per avall. Aquest pas és fonamental perquè no s'encongeixi el pa de pessic. Ho deixem així fins que es refredi del tot.
9- Un cop fred, el desemmotllarem amb compte, passant una espàtula per les parets del motlle. Desferrant de les parets del motlle
10- A continuació, retirem la base del motlle i desferram també amb compte amb una espàtula. Desenganxem la base del pastís d'àngel 
11 -Servim aquest deliciós pastís.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Comentari