01 mayo 2016

FER MASSA MARE NATURAL



Ingredients: 
1 tassó de farina integral de blat i d'espelta (integrals ja que contenen més llevadures que les farines refinades)
1 tassó d'aigua mineral

Preparació: 
1.- Dins un bol mesclam ben bé l'aigua amb la farina, ha de quedar una pasta una mica clara però no líquida.
2.- Ho abocarem dins un pot de vidre tapat amb una tapadora a la que li haurem fet un forat, jo faig servir una tapadora de silicona a la que li he fet un forat en mig. També podeu fer servir film transparent per tapar el pot però amb un forat en mig.
3.- Deixarem el pot a un lloc tranquil, sense claror directe i a temperatura ambient.
4.- Cada dia durant 4 dies devers la mateixa hora, tirarem la meitat del contingut del pot i tornarem afegir volums iguals d'aigua i farina integral per alimentar les llevadures que són éssers vius.
5.- Els dos primers dies veuràs que la farina se diposita al fons i que a sobre hi neda un suc marró però no te preocupis no és res , és normal, potser hi havia massa aigua.
6.- Devers el 3r dia ja veuràs moviment, augmentarà de volum (posa una marca amb retolador al vidre) i començaràs a veure bombolles de diòxid de carboni.
7.- A partir del 4t dia quan ja hagis aconseguit que d'un dia per l'altre ha doblat el volum i hi ha moltes bombolles, ja la podràs fer servir per fer pa o pastes que necessitin llevat.
8.- Si te vols assegurar que no hi ha bacteris que la puguin fer podrir posa dins la mescla una culleradeta de iogurt natural que mantindrà a ratlla els microorganismes perjudicials.
9.- Si fas pa cada dia hauràs de mantenir la massa mare  a temperatura ambient i cada dia l'hauràs de alimentar amb farina i aigua.
10.- Amb aquesta massa mare feta amb farina integral va bé fer pa moreno o integral, si fas pa blanc te quedarà de color beig tenyit per la massa mare. Si vols poder fer pa blanc sense aquest color de la massa mare, la pots anar alimentant amb farina blanca de força de blat i/o d'espelta.
10.- Si no l'has de fer servir cada dia , la pots conservar dins la gelera, dins el mateix pot. però quan l'hagis de tornar fer servir l'hauràs de reviscolar durant 4 dies tornant a repetir les passes del punt 4 al punt 7.
11.- També la pots assecar o liofilitzar per guardar. I clar com ja he dit al punt 10 caldrà tornar a reviscolar. Veure l'enllaç en aquest bloc.