15 julio 2017

ENFILALLS DE TOMÀTIGUES DE PENJAR (Tomàtigues de ramallet)


             Ahir varem anar a la finca d'un company de feina i ens va regalar "tomàtigues de penjar" que  a casa des de nina anomenavem així a les que ara es diuen "tomàtigues de ramellet" i avui n'he fet un enfilall i mentres el feia he recordat un munt de recomanacions que me feien mu mare i la meva padrina mentres feiem els enfilalls quan de nina mu mare a l'estiu comprava un canastro de tomàtigues de penjar pel mes de juliol o agost per fer enfilalls de tomàtigues per guardar per l'hivern. 
             Les tomàtigues de penjar o de ramallet mallorquines van bé per fer "Pa amb Oli" i per sofregir o fer salsa van beníssim ja que són dolces no tenen acidesa i no cal pelar-les ja que la pell se fon quan es cou...vaja una meravella de sabor i textura...!!!
             Així que avui vos faré un resum de totes aquestes recomanacions per si voleu fer ENFILALLS:

            Les Tomàtigues
             1.- Si les reculls del teu hort o de l'hort d'un amic has de collir-les amb el capoll i procura fer l'enfilall el mateix dia o el dia següent de collir-les de la tomatiguera a fi que el capoll sigui ben verd, resistent i prou llarg,  no les deixis dies (no poden estar dins gelera) fins enfilar-les, ja que el capoll se mustiarà o assecarà i  li fugirà en fer l'enfilall o te cauran de l'enfilall en pocs dies. És molt important fer la collita de les tomàtigues per fer els enfilalls quan les tomàtigues no s'hagin banyat per la pluja ja que se podreixen més ràpid amb el temps.
             2.- Si les compres procura comprar-les directament del pagès o bé al mercat tradicional per asegurar-te que no s'han banyat per la pluja  i que han fet la collita fa pocs dies. Tampoc poden haver estat dins càmera frigorífica o gelera. De totes formes comprova agafant algunes tomàtigues al atzar que tenen el capoll ben verd ( no ha d'estar ni sec, ni mustií i que pegant-li una estiradeta no li fuig.
              3.- Per fer els enfilalls convé fer una triadella de tomàtigues a fi de fer diferents enfilalls; primer triar-les per igual mida, despres separar per grau de maduració i finalment per si estan tacades o defectuoses d'aquesta forma t'assegures d'aprofitar-les totes i evitar que les que poden tornar dolentes no contaminin a les sanes de devora, de tal manera que així al llarg de l'any se consumeixen en general segons necessitat amb aquest ordre:
                  - les més defectuoses
                  - les més madures
                  - les més petites
                  - les més grosses

               Qué necessites?             

  • A part de les tomàtigues classificades com ja he explicat abans.
  • Per fer un bon enfilall necessitaràs devers 2 kg o 3 kg de tomàtigues
  • Corda de Pita a la que farem un nus abaix i una anella adalt.
  • Fil de cosir ressitent
  • Agulla llarga i que no sigui massa gruixada i Coixinet
  • Didal 
  • Tisores
  • Dues cadires
  • Un pal de granera
  • Ganxo (el pots fer amb fil de ferro i unes alicates donant forma de S, encara que no és imprescindible ja que pots ficar l'anella de la corda pel pal de la granera i cada vegada que hagis de fer un nou enfilall caldrà des fer el muntatge)
  • Taburet


Hauràs de fer un muntatge com el de la foto amb dues cadires i el pal de granera 



                     Com se fa?
  • Prepara les tomàtigues per fer l'enfilall devers 2 kg o 3 kg d'aproximadament el mateix tamany i grau de maduració
  • Enfilarem l'agulla amb un aguller de fil de cosir en doble i de la llargaria del teu braç, li feim un nus al final. 
  • Ficarem l'agulla a la part d'abaix de la corda de pita que tenim preparada i li farem un parell de travades abans de començar a cosir-hi les tomàtigues. 
  • Començarem a cosir-hi les tomàtigues de més volum de una en una i cosint a cada nivell dues o tres segons el seu volum.
  • Primer ficam l'agulla pel mig del capoll de la tomàtiga, (anant  alerta a no arrebassar el capoll i sobretot a NO PICAR la tomàtiga amb l'agulla ja que farà que tengui més probabilitat de tornar dolenta més ràpid) i desprès a la corda fent dues o tres travades abans de seguir amb la següent tomàtiga. 
  • Si veus que el fil de cosir s'acabarà abans d'acabar de cosir l'enfilall fes dues o tres travades talla el fil i torna a enfilar l'agulla amb un nou aguller. 
  • Si veus que te sobra corda perquè ja no tens més tomàtigues per penjar tens dues opcions:
    • Si saps que demà has de comprar o recollir més tomàtigues desa l'agulla ficada a la corda i seguix més tard amb tomàtigues del mateix tamany i grau de maduració. 
    • Trava bé el fill i lleva l'agulla. Desfes l'anella de la corda de pita i fes-la més avall i talla la corda que sobri. 



















                        On se desen els enfilalls?

  • Desa els enfilalls a un lloc fresc,  a l'ombra i que estigui ventilat. 
  • Antigament se desaven penjades del sòtil o bigues de la "Sala" que era com un terrat tapat que hi havia a la part d'adalt de les cases antigues mallorquines, que a vegades tenia finestres i d'altres sols hi havia el forat de la finestra.
  • Les Tomàtigues que no haguis pogut penjar perquè no tenen capoll les pots desar esteses sobre un sedàs i girarles de tan en tan. 
  • També les pots assecar al sol