13 abril 2009

CRESPELLS D'INCA - Pasqua 2009


















                                                                               Fets meus

Fets de sa Mami



A Inca els crespells no són galetes en forma d'estrelles, flors o cors...etc sinó que són unes coques altes de uns 20 cm de diàmetre, que se mengen mullades amb llet o aigua fresca o bé llescades fent sopes escaldades de llet bullida amb una branca de canyella i amb un tros de clovella de llimona ben prima i sucre a voler. També de nina per berenar en menjava una llesca plena de sucre en pols.
Aquesta costum de Pascua s'ha anat perdent a moltes cases degut a que duen molta feina i s'ha d'esperar molt. Antiguament a les pastisseries en feien,  però actualment sols sé d'un lloc que en fan de bons, a la Panaderia de Ca'n Alba a la carretera de Palma,  en fan tot l'any però amb patata.

Ingredients:

Recepta Mami Foto(14 crespells):
3 kg de farina de força
1 kg de sucre
300-500g de llevat de pa (levadura)
18 ous
500 g de saïm
125 ml de taronjada natural
200 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Se fan crespells de 450g de pasta cada un i se couen al forn 200ºC durant 15 min.

Recepta original (18 crespells):
3 kg de farina de força
1 kg de sucre
300 g de llevat de pa (levadura)
18 ous
750 g de saïm
200 ml de taronjada natural
200 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Recepta versió 1 (12 crespells):
2 kg de farina de força
667 g de sucre
200 g de llevat de pa (levadura)
12 ous
500 g de saïm
125 ml de taronjada natural
125 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Recepta versió 2 (9 crespells):
1,5 kg de farina de força
500 g de sucre
125 g de llevat de pa (levadura)
9 ous
375 g de saïm
100 ml de taronjada natural
100 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Recepta versió 3 (6 crespells):
1 kg de farina de força
350 g de sucre
100 g de llevat de pa (levadura)
6 ous
250 g de saïm
75 ml de taronjada natural
75 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Recepta versió 4 - diabètics (6 crespells):
1 kg de farina de força
300 g de fructosa
100 g de llevat de pa (levadura)
6 ous
250 g de saïm
50 ml de taronjada natural
50 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva
El diabètics en poden menjar amb moderació.

Recepta versió 5 (4 crespells):
700 g de farina de força
245 g de sucre
70 g de llevat de pa (levadura)
4 ous
175 g de saïm
70 ml de taronjada natural
70 ml d'aigua bullida amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima
oli d'oliva

Recepta Padrina Francisca de Ca'n Punta:
12 ous
2 kg farina
400 g saïm
600 g sucre
1 tasso de llet o aigua
200 g patata
llevadura


Preparació:

1.- Preparam i pesam els ingredients i les deixam a temperatura ambient.

2.- Dins un ribell petit hi preparam un llevat posant el llevat de pa capolat i una mica d'aigua tèbia en suficient quantitat per dissoldre el llevat de pa, després hi afegim part de la farina que ja tenim pesada fins que lliga i formam una pasta que aplanarem dins el fons del ribell i farem un forat al mig i esperarem que fermenti fins que augmenti el doble del seu volum.

3.- Bullirem l'aigua amb una branca de canyella i un tros de clovella de llimona ben prima i a part també fondrem el saïm , ho deixarem refredar.

4.- Una vegada que el llevat ha fermentat, ja podrem preparar la pasta, dins un ribell gros hi posarem la farina i farem un clot, tot seguit hi afegirem dins en el següent ordre el sucre, els ous, la taronjada, l'aigua i el saïm. Amb les dues mans ho pastarem bé , pegant tocs, batculades i punyades (pastar va beníssim contra l'estrès...!!! jejeje) fins que quedi una pasta lligada, fina i que empastissa les mans.

5.- Amb l'ajuda d'una mica d'oli d'oliva ens netejam la pasta de les mans i componem la pasta aplanada al fons del ribell fent un forat al mig i esperarem de nou que fermenti fins arribar al doble del seu volum. El forat al mig serveix per fermentar la pasta més ràpid i per comprovar més fàcilment si està fermentant bé.

6.- Retallam cercles de paper encerat del tamany d'un plat pla un per a cada crespell, els untam amb oli d'oliva i les posam a sobre d'una llauna (dos per llauna, els haurem d'enfornar de dos en dos). Amb les mans untades d'oli farem boles de la pasta tovada d'entre 350 i 400 g i les aplanarem una mica (2 cm de gruix i
12-15cm de diàmetre) d'una en una a sobre cada paper i esperarem que tornin a fermentar per darrer pic fins que més o manco arribin al doble del seu volum.

7.- Ja se podran enfornar a la part baixa del forn durant:
- Forn amb aire a dalt i a baix 20 min a 165ºC
- Forn tradicional a dalt i a baix 20 min a 175ºC i si tens pressa 15 min a 180ºC
si cal les pots donar una mica de color amb el grill segons el teu gust.

8.- Una vegada que hagin refredat una mica ja se poden menjar. Si veus que n'has fet massa i que no les acabaràs en dies les pots congelar si tens lloc dins la conservadora.

9.- Per congelar-los és millor que siguin fets del mateix dia i millor si tenen poc color, però això si, han d'estar totalment freds. Les emboliques amb paper de cel•lulosa o de cuina i desprès paper d'alumini i dins una bossa hermètica o tancada amb un elàstic amb una etiqueta que posi la data i el contingut.

10.- Per descongelar-los les treus tot l'embolcall i les poses a sobre la reixeta del forn a la part del mig amb aire a 65ºC i quan s'ha descongelat punxant amb una agulla no ha d'oferir resistència i després pujes la temperatura a 100ºC durant uns
5 min més o manco fins que siguin una mica cruixents i agafin color tu ho veuràs...jejeje semblen fets del mateix dia.

11.- També se poden congelar llescats de la mateixa manera però amb tres o quatre llesques per bossa i per descongelar a mi m'agrada molt posar cada llesca dins la torradora vertical (tostadora) surten unes torrades (tostadas) molt bones cruixents per fora i tendres per dins.

Ànims i a gaudir de menjar Crespells...!!!