07 julio 2009

ENSAÏMADA CASSOLANA ABC































Ingredients:

300g de farina de força
75g de sucre
2 ous
25 g de llevadura de pa
125 ml d'aigua
saïm
oli d'oliva

Preparació:(requereix molta paciència d'esperar)

1.- Dins un ribell prepararem un llevat mare. Dissoldrem la farina amb una mica d'aigua tèbia i afegirem farina i farem una pasta amb la que formarem una bola i l'aplanarem i deixarem el ribell tapat amb un pedaç de fil fins que sigui tou (1r tou) el llevat aprox. 1 hora.
2.- Una vegada que és tou afegirem la resta d'aigua i ho mesclarem amb els ous i el sucre remanarem i a poc a poc i pastant anirem afegint la farina. Ho pastarem tot molt bé i compondrem la pasta (si s'aferra la pasta per les mans ens untarem les mans amb oli) i la deixarem reposar tapada amb un pedaç de fil fins que tovi (2n tou) aproximadament 1-3 h (dependrà de si és hivern o estiu, els temps de tou és mal de calcular perquè el clima i la temperatura ambient així com la qualitat de la llevadura influeixen molt).
3.- Una vegada que torna a ser tou ho tornarem a repastar bé i ho deixarem reposar tapat amb un pedaç de fil fins que sigui tou (3r tou)aproximadament 1-3 h
4.- Una vegada que ha tovat repastam la pasta i la posam sobre un marbre espolsat amb farina (amb oli no va tan bé perquè llisca)i l'aprimarem molt molt fina amb un corró untat de farina a fi que ens quedi un full molt prim quasi-transparent.
5.- Aquest full l'untarem bé de saïm per tot i després l'enrodillarem amb molta cura perquè no s'espeny, de manera que ens quedi una corda gruixada que deixarem reposar ara sense tapar uns 30 min (4t tou). Mentres esperam untarem una llauna amb saïm.
6.- En haver passat aquest temps agafarem la corda pel centre i l'estirarem amb cura cap els extrems pegant copets sobre el marbre a fi de fer que la corda sigui més llarga i prima.
7.- Col·locarem sobre la llauna que ja tenim preparada , la corda en forma d'espiral deixant espai buit entre cada volta. La deixarem estovar ara sense tapar (5è tou) unes 3 o 4 hores més.
8.- Quan sigui quasi tova, encendrem la part d'abaix del forn a 180ºC.
9.- Una vegada que ha tovat ja se pot enfornar uns 20 minuts fins que torna de color daurat.
10.- Una vegada que sigui freda la pots ensucrar amb sucre en pols.

CONSELL.- Si vols fer l'ensaïmada amb tallades just abans d'enfornar pots posar tallades de sobrassada, o d'albercoc, o d'encarabassat i sucre per damunt cada tallada.

CONSELL.- Si la vols provar de fer i tens pressa millor que ho provis a l'estiu perquè amb la calor tovarà més ràpid. Aquests dies de tanta calor que passam són un bon moment i ara que ve Sant Abdón i Sant Senen els patrons d'Inca el dia 30 de juliol una bona excusa per menjar-ne.