02 agosto 2009

GASPATXO MALLORQUÍ

Li he dit gaspatxo mallorquí perquè en realitat és com a trempó capolat, llevat que a diferència del trempó, aquesta recepta du cogombre i vinagre , i a més a més s'acompanya de crostons de pa pagès torrat i formatge mahonès. Recorda una mica al "Pa amb Fonteta" del que parlava la padrina Antònia, que se feia amb tomatiga, all, oli d'oliva, sal i aigua fresca, se menjava mullant-hi pa pagès i de vegades també hi menjaven una talladeta de formatge, se seien a dinar o berenar davall d'una figuera quan anaven a fer feina al camp.
















Ingredients per a 3 o 4 persones:
1 cogombre
4 tomàtigues de pera ben madures
3 pebres tendres verds
1 ceba blanca petita
1 tasso i mig d'aigua (300 o 350 ml)
1 tassó de gel picat
3 o 4 cullerades soperes d'oli d'oliva
1 o 2 cullerades de postre de sal
1 cullerda de postre de vinagre
3 o 4 llesques de pa pagès
3 o 4 tallades de formatge mahonès semicurat

Preparació:

1.- Dins la picadora posam les tomàtigues pelades i tallades a trossos, el cogombre pelat i tallat a rodanxes, els pebres sense llavors i tallats a bossins, la ceba pelada i a trossos, l'oli, la sal, el vinagre, l'aigua i el gel i se pica ben fi.

2.- La mescla picada se fa passar per un colador remenant amb una massa de morter, perquè quedi ben fina.

3.- Se serveix amb glaçons de gel , daus de formatge mahonès i crostons de pa pagès torrats (Per fer els crostons: les llesques de pa se tallen a daus i s'enfornen sobre una llauna de forn a 100ºC fins que tornen daurats i en estar fets se deixen refredar abans de servir)

Va molt bé pels dies d'estiu tan calorosos, que no tens gana però que tot el temps beuries. Bon profit...!!!