07 noviembre 2009

BISTECS AMB PATATA



Aquesta recepta no té cap secret però és tan bona...!!!!











Ingredients:

patata vella
bistecs de llom de porc de dos colors (del cap del llom)
alls
llorer
pebre bo
sal
oli d'oliva

Preparació:

1.- Rentam les patates , les pelam, les tallam a tires primes i les deixam en remull en aigua fresca, perquè no s'oxidin i s'enrrevanin.
2.- Rentam i aixugam la carn dins un pedaç blanc de cotó, trempam la carn amb sal i pebre bó al gust.
3.- Rentam un 3 o 4 fulles de llorer, rentam i estefeiam un grapat d'alls novells.
4.- Omplim dues paelles amb oli: una amb abundant oli net per a fregir les patates i l'altre amb suficient oli però no massa per a fregir la carn.
5.- Colam i feim degotar les patates, les salam perquè acabin d'amollar l'aigua, finalment les aixugam amb un pedaç blanc de fil o cotó.
6.- Posam l'oli de les patates a encalentir fins que sigui ben calent  quan comença a fumejar, hi tiram les patates, una o dues fulles de llorer i una grapada d'alls. Després baixam el foc fins que se coguin per dins i quasi al final el tornam a pujar perquè quedin daurades i cruixents. Les patates velles no se rompen quan les remenamperquè no s'aferrin.
7.- A mitja cocció de les patates podem posar l'oli de la carn a encalentir, en ser calent hi tiram els bistecs una o dues fulles dellorer i una grapda d'alls. Als bistecs les donam dues o tres voltes no han de coure massa si no volem soles de sabata.
8.- Procurar que tot acabi de coure al mateix temps i sigui ben calent a l'hora de servir.

CONSELL. A casa sempre hem fet servir oli d'oliva net per fregir les patates i aquest oli el reciclavem per fregir sols patata un grapat de vegades més i després el feiem servir una o dues vegades més per carn o peix. Es a dir a casa sempre hi ha hagut tres recipients per guardar l'oli de fregir: un per l'oli de patata,  un per l'oli de carn i l'altre per l'oli de peix, fins i tot jo he fet servir un per oli de verdura (oli de tumbet o de fregir pebres de Padrón)
Jo que quan me vaig fer càrrec de la familia malalta, estant a règim feim servir poc oli de fregir i amb els recipients que hi ha al mercat d'acer inoxidable o de test que tenen la tapadora foradada, l'oli m'acababava tornant ranci, així que jo ara faig servir pots de vidre hermètics amb l'única sola precaució d'abocar-hi l'oli una vegada que ja està fred,  a fi de que no se rompi el pot i evitar que hi quedi humitat a dins per culpa de l'escalfor de l'oli.