17 mayo 2015

ALL I OLI



Ingredients: 
3 alls
sal
100 ml oli d'oliva

Preparació:
Pelar els alls,  llevar el capoll i el grell del mig -si enté perquè no siguin novells-.
Posar els alls tallats en quatre bocins dins un morter amb un poc de sal perquè en picar-los no botin.
Picar amb sa massa de fusta molt ben picats fins que fassin con una espècie de pasteta.
En aquest moment afegim oli en un raig prim  remanant tot el temps en moviments circulars amb la massa de fusta sempre en el mateix sentit (no sé si influeix o no agafar el sentit de rotació a favor de Coriolis o en contra...!!!jejejeje Coriolis força ficticia que depen del punt de referència de l'observador que se mou  sobre un sistema que gira. No influeix és imperceptible inclús en els lavabos, sols afecta a gran escala), sense deixar de remanar en cap moment. Has de sentir giscar la salsa.
Afegir oli fins que se forma una bona quantitat de salsa que té textura de pomada.
Rectifica de sal i ja està llesta.
Feta així és bastant potent i picant amb poca basta per assaborir-la.

DORADA A LA SAL












Ingredients: 
1 Dorada de ració
500 g de sal gruixada
1 ou
alfabaguera en pols
clovella de llimona ratllada
aigua
julivert
trocs de fonoll
ceba blanca

Preparació: 
Mentres preparem el peix anem preescalfant el forn a la màxima potència.
Rentam el peix, llevam sa butza i no l'escatam. Farcim la panxa del peix amb ceba blanca tallada a tires , branques de julivert i algun tronc de fonoll.
Col·loquem la sal en un bol gran amb 1 cullerada d'aigua, un ou i la ratlladura de la pell de llimona i l'alfabaguera. Ho  remenam tot bé fins a que estigui enganxós.
En una palangana  de forn col·loquem una capa gruixuda d'uns 2/3 de la mescla de sal. A sobre d'aquest llit col·locam el peix. Ho cobrim amb la resta de sal de manera que ens quedi per damunt una capa de 1,5 cm de gruix. La premem bé per ajustar-la al peix.
El posem al forn preescalfat durant 15 o 20 min.
Una vegada cuit el retirem del forn, agafem un ganivet afilat i el clavem travessant la capa de sal al centre del peix. Amb cura ens acostem el full del ganivet als llavis i, si està calent, el peix està cuit. Ho deixem reposar uns minuts




AMANIDA DE COGOMBRE I PEBRE VERMELL


Ingredients: 

Un cogombre
Un pebre vermell torrat
Una llauna petita  d'olives farcides d'anxova
Oli d'oliva
Sal
Suc de llimona

Preparació: 

Pelam el cogombre i el tallam per la part llarga a tires, que després tallarem més petites de devers 4 cm. Pelam i tallam a tires el pebre vermell torrat. Dins un bol posam els bocins de cogombre, les tires de pebre vermell i les olives farcides, ho trempam tot amb oli d'oliva, sal i suc de llimona.






03 mayo 2015

PASTÍS DE CARN AMB OLIVES, PEBRE VERMELL I POLLASTRE