20 enero 2025

COCA AMB VERDURA RÀPIDA

Ingredients:
2 wraps integrals
2 cullerades de julivert tallat petit
3 cullerades grells tallada a rodanxes
1 cullerada de porro tallat a rodanxes
2 alls tallat a quadrets i a rodanxes
1 tomàtiga llarga a rodanxes
2 porcions (uns 75 g) d'espinacs congelats tallats petit
olives farcides de pebre torrat 
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent
oli d'oliva

Preparació:
1- Tallar la verdura i trempar amb les especies i un poc d'oli d'oliva. Deixam 3 rodanxes de tomàtiga i 4 rodamxes d'all per decorar. 
2- Posam els dos wraps un damunt l'altre sobre una llauna i a sobre hi posam la mescla de verdures.
3- A sobre per decorar posam les rodanxes d'all i de tomàtiga. I també un parell d'olives. 
4- Enfornam amb el forn prèviament calent a 180°C uns 20-25 minuts
5- En treure del forn ho regam amb un poc d'oli i ja es pot menjar. 

18 enero 2025

PASTÍS DE PAVO

Ingredients:
400g carn de pavo rostida o bullida
4 ous
1 ceba blanca
2 alls a quadrets
1 cullerada de pinyons
sal
pebre bo
pebre bord coent
nou moscada
julivert
orenga
moraduix
alfabaguera
farigola
oli per untar el motlle
Preparació:
1- Picam la carn amb picadora elèctrica. Picam la ceba. 
2- Ho posam dins un ribell i afegim els ous, els pinyons, els alls a quadrets, afegim al gust les herbes i les espècies i un remenam bé per mesclar els ingredients.
3- Encalentim el forn a 180°C , untem amb oli un moltlle de silicona alt amb forma rectangular i hi posam la mescla. 
4- Ho enfornam a 180°C durant uns 30 o 40 minuts.

13 enero 2025

MELMELADA DE LLIMONA

Ingredients:
8 llimones grosses (devers 2 kg)
suc de 2 llimones més
1250 g sucre
2 g agar-agar
pectina 
Preparació:
1- Ratllam o pelam fina la pell de les 8 llimones anant alerta de no ratllar la pell blanca  perquè amarguetja.
Perquè la melmelada no sigui amarga cal bullir uns minuts aquesta pell i colar per tirar l'aigua de bullir i reservam,  si no ho fas la mermelada sortirà un poc amarga. 
2- Sucam 2 llimones més i reservam el suc.
3- Pelam les llimones eliminant tota la pell blanca, treim els grillons que  tallam per la meitat i treim els pinyols que reservarem.
4- Mesclam el suc de llimona l ratlladura de llimona i els grillons de llimona i ho pesam tot (en el meu cas ha pesat 1250g) 
5- Posam la mescla dins una olla i afegim el mateix pes de sucre (en el meu cas seran 1250g) 
6- Posar els pinyols dins una gasa ben fermada , o bossa de musselina i també l'afegim a l'olla i servirà per fer la melmelada més espesa,  si no és suficient hi pots afegir 2 g de agar-agar dissolt en un poc d'aigua o bé una culleredeta pectina dissolta ennuna cullersda d'aigua. 
7- Ho feim coure a foc suau devers 40-50 minuts. 
8- Deixam refredar un poc i omplim fins a dalt els  8 pots prèviament esterilitzats (Per esterilitzar es renten els  pots i les  tapadores dins el rentavaixelles a 65-70°C i quan es treuen es deixen trabucats boca abaix sobre un pedaç de cotó net)
9- A sobre cada pot ben ple de melmelada fins a dalt de tot,  hi posam un cercle de paper encerat banyat amb ron blanc. I netejam bé les voreres.  Tapam els pots ben fort i trebucam cap abaix fins refredar. 
10- Finalment ja es poden desar al rebost i es conserven  al menys 6 mesos. 


TORTELL SANT ANTONI

Tortell de Sant Antoni versionat del Tortell de Reis

Ingredients:
500 g farina força
150 g sucre
5 g sal
200 ml llet
10 ml tarongina(agua azahar)
ratlladura de 2 taronges
25 g llevadura fresca
1 ou batut 
120 g mantequilla

Decoració:
ou batut per pintar
taronja confitada
làmines ametlla
sucre perlat
pinyons

Preparació:
1.- Posam dins la batedora la farina, el sucre, la ratlladura de llimona i taronja, la sal.
2.- A part dissolem la llevadura dins la llet tèbia, hi afegim l'aigua de tarongina.
3.- Ho afegim a la batedora i començam a remenar lentament, a part batem l'ou i l'afegim en dos pics sense deixar de remanar.
4.- Pujam la velocitat i afegim a poc a poc la mantega. seguirem remenant fins que quedi ben pastat.
5.- Ho tapam amb un padaç i ho deixam tovar. 
6.- Dividim la pasta en dues parts per fer 2 tortells. Farem 7 bolles d'uns 75-80 g i les disposarem a sobre una llauna amb paper vegetal formant un cercle pots fer servir un motlle de tallar galletes circular o un tassó.
7.- Ho deixarem tovar devers 1 hora a 40 ºC fins que ha duplicat el seu volum.
8.- Ho treurem i pintarem amb ou batut però cuidadosament perqué no es baixi i després decorarem  cada bolla amb taronja confitada, làmines d'ametlla, pinyons  i sucre perlat. 
9.- Ho enfornarem amb el forn calent a 180 º C devers 20 min. Si cal pots posar una palangana amb aigua al fons del forn perquè doni la humitat necessària.
10.- A més quantitat de pasta cal baixar la temperatura a 180 ºC i augmentar el temps de cocció.
11.- Ho treim del forn , el deixam refredar sobre una graella i el canviam a una palangana decorada amb un paper de blonda.

12 enero 2025

TORTELL SANT ANTONI (Vegà i Sense Gluten)

Ingredients:
125 g midó de blat de les indis "Maiz" o Maizena
100 g farina d'arròs
25 g fècula de patata 
75 g sucre
2,5 g goma xantana
1 culleradeta de sucre de vainilla
La ratlladura d'una taronja
15 g llevadura
50 ml aigua mineral tèbia
100 ml suc de taronja
15  ml tarongina
55g margarina vegetal vegana
un polsi de sal
Decoració:
mel i aigua a parts iguals, per pintar
taronja confitada
sucre perlat
làmines d'ametlla
pinyons
Preparació:
1.- Posam dins la batedora la mescla de farina  sense gluten,  el sucre, la goma xantana, la  ratlladura de taronja, la sal.
2.- A part dissolem la llevadura dins l'aigua mineral tèbia, hi afegim l'aigua de tarongina i el suc de taronja.
3.- Ho afegim a la batedora i començam a remenar lentament. 
4.- Pujam la velocitat i afegim a poc a poc la margarina seguirem remenant fins que quedi ben pastat.
5.- Ho tapam amb un pedaç i ho deixam tovar.
6.- Farem 7 bolles d'uns 75-80 g i les disposarem a sobre una llauna amb paper vegetal formant un cercle pots fer servir un motlle de tallar galletes circular o un tassó.
7.- Ho deixarem tovar devers 1 hora a 40 ºC fins que ha duplicat el seu volum.
8.- Ho treurem i pintarem amb una mescla a parts iguals de mel i aigua de melmelada de taronja o albercoc  però cuidadosament perqué no es baixi i després decorarem  cada bolla amb taronja confitada, làmines d'ametlla, pinyons  i sucre perlat. 
9.- Ho enfornarem amb el forn calent a 180 º C devers 20 min. Si cal pots posar una palangana amb aigua al fons del forn perquè doni la humitat necessària.
10.- A més quantitat de pasta cal baixar la temperatura a 180 ºC i augmentar el temps de cocció.
11.- Ho treim del forn , el deixam refredar sobre una graella i el canviam a una palangana decorada amb un paper de blonda. 

TORTELL REIS 2024

Tortell versionat amb més sucre i més  mantega que l'original dels Hermanos Torres del Restaurant Dos Cielos

Ingredients:
500 g farina força
150 g sucre
5 g sal
200 ml llet
10 ml tarongina(agua azahar)
pell de dues taronges ratllada
25 g llevadura fresca
1 ou batut 
120 g mantequilla
1 ou batut per pintar
carabassa confitada colors
taronja confitada
làmines ametlla
sucre perlat
1 figureta de rei i 1 fava

Preparació:
1.- Posam dins la batedora la farina, el sucre, la ratlladura de llimona i taronja, la sal.
2.- A part dissolem la llevadura dins la llet tèbia, hi afegim l'aigua de tarongina.
3.- Ho afegim a la batedora i començam a remenar lentament, a part batem l'ou i l'afegim en dos pics sense deixar de remanar.
4.- Pujam la velocitat i afegim a poc a poc la mantega. seguirem remenant fins que quedi ben pastat.
5.- Ho tapam amb un padaç i ho deixam tovar dins la gelera durant 12 h.
6.- Farem 6 bolles d'uns 175-180 g i les disposarem a sobre una llauna amb paper vegetal formant un cercle pots fer servir un motlle de tallar galletes circular o un tassó. En una bolla hi posam una figureta de rei i a una altra una fava però cada un embolicat amb paper d'alumini. 

7.- Ho deixarem tovar devers 1 hora a 40 ºC fins que ha duplicat el seu volum.
8.- Ho treurem i pintarem  amb ou batut però cuidadosament perqué no se baixi i després decorarem  cada bolla amb carabassa de colors o taronja confitada, làmines d'ametlla i sucre perlat. 
9.- Ho enfornarem amb el forn calent a 180 º C devers 20 min. Si cal pots posar una palangana amb aigua al fons del forn perquè doni la humitat necessària.
10.- A més quantitat de pasta cal baixar la temperatura a 180 ºC i augmentar el temps de cocció.
11.- Ho treim del forn , el deixam refredar sobre una graella i el canviam a una palangana decorada amb un paper de blonda i la corona. 

TORTELL REIS 2023

Tortell versionat amb més sucre i més  mantega que l'original dels Hermanos Torres del Restaurant Dos Cielos

Ingredients:
500 g farina força
150 g sucre
10 g sal
200 ml llet
20 llevadura fresca
15 g tarongina(agua azahar)
pell d'una taronja ratllada
pell d'una llimona ratllada
1 ou
130 g mantequilla
2 ous guatllara+1cullerada llet per pintar
carabassa confitada colors
taronja confitada
làmines ametlla
sucre perlat
1 figureta de rei i 1 fava

Preparació:
1.- Posam dins la batedora la farina, el sucre, la ratlladura de llimona i taronja, la sal.
2.- A part dissolem la llevadura dins la llet tèbia, hi afegim l'aigua de tarongina.
3.- Ho afegim a la batedora i començam a remenar lentament, a part batem l'ou i l'afegim en dos pics sense deixar de remanar.
4.- Pujam la velocitat i afegim a poc a poc la mantega. seguirem remenant fins que quedi ben pastat.
5.- Ho tapam amb un padaç i ho deixam tovar dins la gelera durant 12 h.
6.- Farem 8 bolles d'uns 130 g i les disposarem a sobre una llauna amb paper vegetal formant un cercle pots fer servir un motlle de tallar galletes circular o un platet. En una bolla hi posam una figureta de rei i a una altra una fava però cada un embolicat amb paper d'alumini. 
7.- Ho deixarem tovar devers 1 hora a 50 ºC fins que ha duplicat el seu volum.
8.- Ho treurem i pintarem  amb ou batut amb un poc de llet (2 ouets de guatllara i una cullerada de llet), però cuidadosament perqué no se baixi i després decorarem  cada bolla amb carabassa de colors o taronja confitada, làmines d'ametlla i sucre perlat. 
9.- Ho enfornarem amb el forn calent a 200 º C devers 20 min. Si cal pots posar una palangana amb aigua al fons del forn perquè doni la humitat necessària.
10.- A més quantitat de pasta cal baixar la temperatura a 180 ºC i augmentar el temps de cocció.

11.- Ho treim del forn , el deixam refredar sobre una graella i el canviam a una palangana decorada amb un paper de blonda. 

06 enero 2025

FLORS D'ARRÒS

Ingredients:
Neules d'arròs o "wrappers"
Arròs bullit
Colorant alimentari
Oli per fregir
Preparació:
1-Tallar les neules d'arròs fent cercles de 12cm de diàmetre i cercles de 8cm. 
2- A cada cercle li feim 8 talls radials sense talkar del tot i tallar les puntes a cada tros  a fi de fer els pètals. 
3- Mesclar una cullerada d'arròs bullit amb un poc de colorant groc alimentari o d'arròs. 
4-Posar un poc d'arròs tenyit en mig de cada cercle gros i a sobre posam un cercle petit i apretam i tornam posar un poc d'arròs groc sobre el cercle petit. 
5- Fregir en oli abundant ben calent uns segons.
6- Posar sobre paper de cuina per eliminar l'excés d'oli i ja es pot servir. 

BOMBES DE XOCOLATA (Per fer-se una tassa de xocolata)

Ingredients per fer 6 bombes:
Per fer les bombes: 
2 tabletes de Xocolata fondant 70% Cacau (es fonen a bany maria, s'aromatitza i es reparteix en tassonets de cartró o silicona)
Núvols de sucre mini (per decorar)
Sucre (opcional)
Vainilla o Canyella o Clovella de taronja ratllada (opcional per aromatitzar la xocolata)
Per desfer la xocolata: Llet o Llet vegetal o Aigua  o Infusió de menta bullent. 


PAVO A LA SIDRA

Ingredients per 8 racions:
8 llomillos de pavo
4 pomes
2 cebes blanques
1 botella de sidra (1litre)
Maizena
Sucre
Sal
Oli d'oliva

ARRÒS INTEGRAL TRES DELICIES

Ingredients:
Arròs integral bullit
Gamba pelada bullida
Quadrets de fiambre de pavo
Tortilla francesa
Pastanagó bullit
Pèssols sofregits
Pebre vermell torrat
sal
oli d'oliva

AMANIDA DE RÚCULA AMB CECINA

Ingredients:
Rúcula
Canónigos
Cecina
Escates Parmesano
Salsa d'oliva
Olives negres pansides
Oli d'oliva
Cristalls de sal marina

DINAR REIS MÀGICS

Taula Parada

Aperitiu: Patatilla i Olives farcides d'anxova
Primer plat: Arròs Integral Tres Delicies amb flor d'Arròs
Segon Plat: Amanida de Rúcula amb Cecina i Escates de Parmesano
Tercer  plat: Llomillo de Pavo a la sidra
Postres: Mandarines
Sobretaula: Torró xocolata, Bombons, Tortell Reis i Xocolata calenta
(Aquest any el tortell  no ha sortit bé, en tovar ha tornat rectangular i l'he socorrat😱😭🤭😅 però s'ha pogut menjar encara...!!!)
Begudes: Vi negre, Aigua mineral, Coca-cola Zero, Cava

01 enero 2025

PANACOTA D'AVELLANA VEGANA

Ingredients 12 tassonets:
1 litre llet d'avellana vegana
1 cullerada de sucre de vainilla
200g sucre
4g agar-agar

Preparació:
1- Dins un tasso dissolem l'agar-agar amb 100 ml de la llet vegetal. 
2- A part posam la resta de la llet vegetal amb la vainilla i el sucre i ho encalentim fins que comenci a bullir . 
3- Retiram del foc i hi afegim l'agar- agar dissolt  i ho deixam bullir 2 minuts remenant tot el temps. 
4- Ho repartim en 12 tassonets i en ser fred es posen a la gelera fins que solidifiquen.
5- Es pot servir amb nata vegana, culis de gerds i fruita. 

CULIS GERDS o "FRAMBUESAS"

Ingredients:
100 g frambuesas
45 g sucre
30 ml aigua mineral
suc de 1/4 llimona petita

Enllaç:

ROSTIT DE LLOMILLO DE PORC IBÈRIC AMB PRUNES I TARONJA

Ingredients 3 racions:
2 llomillos porc ibèric
1 ceba blanca
3 tomàtigues de penjar
140 g prunes seques sense pinyol
el suc de 2 taronges
1 o 2 cullerades soperes de sucre
3 alls
3 fulles de llorer
sal
pebre bo
oli d'oliva
Coñac

PAELLA CEGA MIXTA DE GROGILLO DE LLUÇ AMB MARISC

Ingredients 3 racions:
Fondo
75g llomillo porc ibèric
100g mongetes verdes
50g pèssols
pebre vermell torrat
oli d'oliva
1 ració de grogillo de lluç amb marisc
aigua mineral 
sal
Rossegar arròs
3 tasses de cafè d'arròs
1 cullerada saïm o oli d'oliva
Paella
Safrà i colorant alimentari
Pebre vermell torrat
Fondo

MENÚ DINAR DE CAP D'ANY

Taula parada
Paella de Grogillo de lluç amb marisc
Rostit de llomillo de porc ibèric amb prunes  i la seva salsa
Panacota d'avellana amb culis de gerds