31 agosto 2025

FRIT DE VERDURA AMB CALAMARINS I GAMBES


Ingredients 3 racions:
300g calamarins
160g gamba pelada
4 patates 
2 manats de ceba tendra o grells
1 porro
2 carxofes
2 okra tendres a rodanxes
1 pebre vermell petit
1 alberginia petita
fonoll tendre
alls
fulles de llorer
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent
oli d'oliva

22 agosto 2025

COCA AMB VERDURA

Ingredients (3 coques de 20×30cm):
Per la pasta:
600g farina fluixa
150 ml oli d'oliva
150 ml aigua mineral
25 g llevadura fresca
Pel farcit:
3 manats de julivert
3 manats de cebes tendres o grells
1 manat de porros
1,5 manats d'espinacs
1 tomàtiga mitjana
1 cabeça d'alls
2 pebres vermells petits
oli d'oliva
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent

Preparació:
1.- Primer es fa un llevat dins un ribell ample amb la llevadura que es dissol amb un poc de l’aigua mesurada que sigui tebia, s’afegeix un poc de la farina mesurada, es mescla bé i desprès es deixa tovar tapat amb un pedaç fins que augmenta el doble el seu volum, (a l'estiu 30 minuts , a l'hivern 1 o 2 hores).
2.- Quan ha tovat, es fa la pasta amb el que queda de farina, aigua i oli. Es pasta bé i es deixa reposar 15 minuts.
3.- S’unta una llauna amb oli i s’hi aplana la pasta a mà o amb un rodillo.
4.- Finalment s’espitgen les voreres a fi de deixa una voreta per a la crosta. Abans de posar-hi la verdura a sobre s’ha de picar tota la coca amb una forquilla.
5.- Amb antelació s’ha d’haver rentat, degotat, eixugat  i tallat menuda tota la verdura excepte les tomàtigues que es tallen a rodanxes primes i es reserven, també es tallen a làmines  4 o 5 alls i es reserven pel final.
6.- La verdura tallada es trempa amb sal, oli, pebre bó, pebre bord dolç  i oebre bord coent al gust es deixa degotar una estona i ja es pot posar a sobre de la pasta.
7.- La coca es posa dins el forn calent a 165ºC es deixa coure uns 20 minuts fins que comença a prendre color i en aquest instant s’hi posen les rodanxes de tomàtiga i els alls laminats, es deixa coure uns 15-30  minuts.
En total ha de coure uns 40-60 minuts. Quan es treu del forn es rega amb un raig d’oli generós.
40 minuts
60 minuts
8.- Es deixen refredar un poc i amb ajuda de dues giradores es treuen de la llauna i es posa sobre una reixeta per acabar de refredar i no agafin humitat. 
9- Una vegada freda es posa sobre un cartró folrat amb paper blanc decoratiu o palangana de cartró i blonda. 
10- Menjada en calent es massa bona pels qui vulguin conservar la línia, perquè refegiran.

GELAT DE MELICOTÓ LIGHT

Ingredients:
5 melicotons madurs
250 ml llet Asturiana 0.0
edulcorant líquid
màquina electrica de fer gelat
Preparació:
1-Rentar i pelar els melicotons. Tallar a trossos i liquar, s'obté uns 250ml de suc. 
2- Mesurar 250ml llet i mesclar amb el suc de melicotó afegir edulcorant al gust. 
3- Posar a refredar dins la gelera , i en ser ben fresc ja es pot fer el gelat amb la màquina elèctrica de fer gelat.

17 agosto 2025

GELATINA DE POLLASTRE I PASTANAGÓ PER A MOIXETS

Ingredients:
60 g churu de pollastre i pastanagó (veure recepta)
500 ml aigua mineral 
1 sobre gelatina neutra (6 g)
Preparació:
1- Disoldre el sobret de gelatina dins 100ml d'aihua mineral a temperatura ambient i reservar. 
2- Posar 400ml d'aigua mineral a bullir , en bullir retirar del foc i dissoldre dins el churu i també la gelatina dissolta I remenar bé. 
3- Posar dins una fiambrera o carmanyola deixar refredar i després posar a la gelera devers 4h abans de servir. 

"CHURU" DE POLLASTRE I PASTANAGÓ PER A MOIXETS

Ingredients:
Ingredients del rostit de pollastre rostit per a moixets (veure recepta):
- carn de pollastre rostida sense os
- el pastanagó rostit
- suc del rostit, colat per retirar les herbes aromàtiques
- aigua mineral afegir un raig
Preparació:
1-Posar tots els ingredients dins una batedora de vas  capolar i Batre fins que queda líquid. 
2- Repartir en botelletes o en fiambreres i guardar dins la gelera per conservar durant uns 3 dies. 



TRUITA PATATILLA I FORMATGE

Ingredients:
30 g patatilla (restes de patatilla rompuda)
3 ous 
50 ml llet
30 g lesques de formatge Parmesano
1 o 2 fulles d'alfabaguera
oli d'oliva
Preparació:
1- Posar la patatilla amb remull dins la llet fins que s'enblana. 
2- Batre els ous,  afegir el formatge i remenar, finalment afegir les patates amb la llet  remenar de forma suau per mesclar. Tallar-hi a trossets molt petits les fulles d'alfabaguera. 
3- Posar una pella petita al foc  mitja amb un raig d'oli i en ser calent tirar la mescla i remoure un poc amb una espàtula fins que qualla l'ou del fons. 
4- En aquest moment girar la truita amb un plat o amb un gira truites. Repetir l'operació fins que la truita quedi quallada al teu gust. 
5- Servir calenta o freda, segons t'agradi. 

ROSTIT DE POLLASTRE (NO Apte Moixets)

Ingredients:
3 cuixes de pollastre
2 brots de julivert
4 brots de farigola
4 fulles de llorer
6 alls
1 tomàtiga mitjana
1 ceba blanca petita
1 pastanagó mitjancer
1 rodanxa llimona
suc de 1/2 llimona
sal 
pebre bo
75 ml oli d'oliva
300 ml aigua mineral
Preparació:
1- Socorrarem les cuixes de pollastre amb un "soplete de cuina" o fogó de gas per eliminar restes de plomes i els restes de la pell groga de les potes del pollastre. Rentarem les cuixes. I reservam.
2- Dins una greixonera hi posarem la ceba i la tomàtiga tallades a trossos,    el julivert, el llorer, la farigola i els alls pelats i tallats per llarg. 
3- Pelarem, rentarem i tallarem a rodanxes els pastanagons i la rodanxa de llimona i ho afegirem a la greixonera. 
4- Posam les cuixes untades de sal i pebre bo dins la greixonera amb la pell cap a dalt i hi tiram per damunt  el suc de llimona , l'oli i l'aigua. 
5- Tapam la greixonera amb paper d'alumini o amb tapadora que pugui anar al forn. 
6- Amb el forn calent a 180°C ho enfornam durant 30 minuts, després ho treim i giram el pollastre tornam tapar i enfornam 30 minuts més, finalment ho treim tornam girar el pollastre i ho destapam i finalmemt enfornam 30 minuts més. 

POLLASTRE ROSTIT APTE PER MOIXETS

Ingredients:
2 cuixes de pollastre
3 brots de romaní
8 brots de farigola
6 fulles grosses d'alfabaguera
3 brots de julivert
2 pastanagons mitjancers
50 ml oli d'oliva
200 ml aigua mineral
Preparació:
1- Socorrarem les cuixes de pollastre amb un "soplete de cuina" o fogó de gas per eliminar restes de plomes i els restes de la pell groga de les potes del pollastre. Rentarem les cuixes. I reservam.
2- Dins una greixonera hi posarem l'alfabaguera, el julivert, la farigola i el romaní. 
3- Pelarem, rentarem i tallarem a rodanxes els pastanagons i ho afegirem a la greixonera. 
4- Posam les cuixes dins la greixonera amb la pell cap a dalt i hi tiram per damunt l'oli i l'aigua. 
5- Tapam la greixonera amb paper d'alumini o amb tapadora que pugui anar al forn. 
6- Amb el forn calent a 180°C ho enfornam durant 30 minuts, després ho treim i giram el pollastre tornam tapar i enfornam 30 minuts més, finalment ho treim tornam girar el pollastre i ho destapam i finalmemt enfornam 30 minuts més. 

10 agosto 2025

SALSA PESTO CASSOLANA


Ingredients:
60 g cantons d'ametlla crua
25 g pinyons
5 brots grossos d'alfabaguera fresca
sal
oli d'oliva 
pebre bo
2 cullerades formatge Parmesano en pols
2 cullerades llet 


Preparació:
1- Torrar per separat l'ametlla i els pinyons. 
2- Rentar I degotar bé l'alfabaguera, agafar sols les fulles i que siguin sanes. 
3- Picar tot junt amb un polsi de sal al morter en estar picat afegir un raig d'oli i la llet, rectificar de sal i pebre bo  o bé en picadora elèctrica però cal afegir un raig oli i la llet per picar millor, al final afegir sal i pebre bo al gust. 
4- En estar es posa en un recipient i es pot servir, millor si és fa amb ametlla i pinyos calents d'haver torrat i és consumeix al moment, perquè l'aroma que desprèn és espectacular