19 abril 2025

APERITIU DE CARXOFES MORADES


Ingredients:
4 carxofes morades petites tendres (de l'hort escolar de l'IES Binissalem)
1 llimona
julivert
flor de sal
oli d'oliva
Preparació:
1- Pelar les carxofes deixant sols les fulles tendres de la flor i tallar les puntes
2- Posar en remull immediatament dins suc de llimona per evitar la seva oxidació i evitar que tornin negres.
3- Posar a bullir abundant aigua i en bullir tirar-hi les carxofes i el sus de llimona on estaven en remull.
4- Coure uns 10-15 minuts i després colar I deixar refredar. 
5- Servir a temperatura ambient trempat amb julivert fresc, flor de sal , suc de llimona i oli d'oliva. 

FRIT MARINER - PASQUA 2025

Ingredients:
360 g sèpia neta congelada
250 g calamar net congelat
150 g gamba pelada congelada
220 g llagostins pelats congelats
8 patates 
8 carxofes
2 llimones 
75 g faves tendres
75 g pèssols
1 pebre vermell
1 porro
1 manat cebes tendres
1 caba blanca
fonoll
llorer
alls
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent
Oli d'oliva

Procediment:


18 abril 2025

TARTA DE BROSSAT I IOGUR - PASQUA 2025

Ingredients:
200 g brossat
360 g iogur natural edulcorat 0%MG
150 g sucre
ralladura de pell d'una llimona gran
1 cullerada de canyella en pols
4 ous
75 g farina fluixa
4 g llevadura química
saïm per untar el motllo
Preparació:
1- En un recipient hi posam el brossat,  el iogur, el sucre, la canyella i la ralladura de pell de llimona i remenam bé.
2- Afegim els ous i batem amb una batedora elèctrica. 
3- Afegim finalment a la mescla la farina barrejada amb la llevadura química I ho remenam bé. 
4- Abocam la mescla en un motllo prèviament untat amb saïm i espolsat amb farina. 
5- Ho enfornam amb el forn calent a 180°C durant uns 20-30 minuts 
6- En ser cuit ho deixam refredar abans de posar dins la gelera. 
7- En estar fresc ja es pot menjar. 

PANADES INTEGRALS DE "PAVO" PASQUA 2025

Ingredients per 8 panades:
Pasta
285 g farina fluixa
285 g farina integral
175 ml aigua mineral
125 ml oli d'oliva
60 ml saïm de porc negre
sal
Farcit
1300 g cuixa de"pavo"
sal
pebre bo
8 trossets de bacó
8 bolletes de sobrassada cornta

Procediment:

Cada panada du:
115 g pasta crua (85g panada+30g tapadora)
165 g carn de cuixa de "pavo"
1 bolleta sobrassada coenta
1 trosset de bacó

Abans d'enfornar
Després d'enfornar
Refredant

15 abril 2025

XOCOLATINES AMB FRUITA CONFITADA AMB XOCOLATA BLANCA O NEGRE



Ingredients: 

Fruita confitada: carabassa vermella, blanca i verda, pinya tropical, pera, taronja, pruna, cireres, albercoc...

Xocolata blanca fondant

Xocolata negre 70% cacau , sense gluten

GALETES AMB AMETLLES O AVELLANES O NOUS O ANACARDS




Ingredients: 

Per 10 galetes de 65 g 

165 g de farina fluixa

115 g de sucre

125 g  de mantega a temperatura ambient

1 ou

1 culleradeta extracte de vainilla 

1 culleradeta de llevadura química

1 pessic sal

180 g  ametlles picades o avellanes picades o nous picades o anacards picats (picat a mà dins una bossa de plàstic amb un corró, sense picadora elèctrica perquè no quedi massa capolat i es notin els trossets en mossegar la galeta)

20 g  ametlles senceres o avellanes sencers o nous senceres o anacards sencers  (per decorar)




Procediment: 

1. Bat l'ou.

2. Barreja en un recipient la mantega, el sucre,  l'extracte de vainilla i l'ou.

3. En un altre recipient barreja la farina, la llevadura química i la sal.

4. Uneix les dues barreges fins a obtenir una massa suau i homogènia. 

5.Afegeix els trossets d'ametlla o d'avellana o de nous o d'anacards i mescla bé. 

6. Guarda la barreja en una bossa plàstica i col·loca-la a la gelera per 15 minuts.

7. Preescalfeu el forn a 180 ºC

8. Treu la barreja de la gelera

9. Utilitza una cullerada per separar la massa. Forma bolletes de massa i les aplanes. També pots extendre la massa i tallar-la amb motlles.

10. Col·loca en una safata untada de mantega  o amb paper de forn. Deixa un espai d'un centímetre entre cada galeta.

11. Decora amb les ametlles senceres o avellanes sencers o nous senceres o anacards sencers 

12. Enforna uns 10-20 minuts. A la part d'abaix i després a la part de d'alt del forn. 

13. Deixa-les refredar sobre una reixeta. 

22 marzo 2025

FRIT DE VERDURA AMB GAMBES

Ingredients 2 racions:
200g gambes pelades
2 carxofes
1 llimona
3 pastanagons petits
1/2 pebre vermell
50 g pèssols
75 g faves tendres (Hort escolar IES Binissalem)
3 patates mitjanes
100 g col-i-flor
2 alls a quadrets
2 o 3 cebes tendres
1 porro petit 
4 alls sencers
4 fulles llorer
tronquets de fonoll tendre
1 cullerada de fonoll tendre picat
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent
oli d'oliva
Preparació: 
1- Pelar, rentar i tallar a quadrets els dos alls.
2 - Pelar , rentar i tallar les cebes tendres i el porro. 
3 - Sucar la llimona dins un bol. 
4 - Pelar, rentar i tallar les carxofes i deixar-les en remull dins el suc de llimona. 
5 - Bullir uns minuts  les carxofes amb llimona , colar i reservar. 
6- Rentar, pelar i tallar el pastanagó. 
7- Rentar i tallar el pebre vermell i les faves tendres. 
8- Pelar, rentar i tallar les patates. . 
9 - Sofregir amb un raig d'oli, dos alls estafaiats i dues fulles de llorer, els alls a quadrets, la ceba tendre i el porro fins que s'afluixa. 
10- Afegir-hi el pastanagó i sofregir, afegir les faves i el pebre vermell.  
11- Afegir sal, pebre bo, pebre bord i fonoll al gust. 
12- A part sofregir les gambes amb oli. 
13- A part fregir les patates amb dos alls estafaiats i dues fulles de llorer. 
14- Finalment després de sofregir una estona fins que les verdures s'afluixen un poc,  afegir la col-i-flor,  els péssols i les carxofes i sofregir uns minuts. 
16- Per acabar afegir les gambes i les patates, remenar i sofregir uns minuts, rectificar de sal i pebre bord. 

21 marzo 2025

FRIT DE VERDURA AMB CALAMARINS

Ingredients 2 racions:
300g calamarins frescs i nets
2 carxofes
1 llimona
3 pastanagons petits
1/2 pebre vermell petit
5 mini pastanagues morades (Hort escolar IES Binissalem)
75 g faves tendres (Hort escolar IES Binissalem)
7 patates petites
1/2 ceba blanca petita capolada
2 alls capolats
2 o 3 cebes tendres
1 porro petit 
6 alls sencers
4 fulles llorer
tronquets de fonoll tendre
1 cullerada de fonoll tendre picat
sal
pebre bo
pebre bord dolç
pebre bord coent
oli d'oliva
Preparació: 
1- Pelar, rentar i capolar la ceba i els dos alls.
2 - Pelar , rentar i tallar les cebes tendres i el porro. 
3 - Sucar la llimona dins un bol. 
4 - Pelar, rentar i tallar les carxofes i deixar-les en remull dins el suc de llimona. 
5 - Bullir uns minuts  les carxofes amb llimona , colar i reservar. 
6- Rentar, pelar i tallar el pastanagó. 
7- Rentar i tallar el pebre vermell, la pastanaga morada i les faves tendres. 
8- Pelar, rentar i tallar les patates. 
9- Tallar els calamarins a rodanxes. 
10 - Sofregir amb un raig d'oli, dos alls estafaiats i dues fulles de llorer,  la ceba i els alls capolats, la ceba tendre i el porro fins que s'afluixa. 
11- Afegir-hi el pastanagó i sofregir, afegir les faves i el pebre vermell.  
12- Afegir sal, pebre bo, pebre bord i fonoll al gust. 
13- A part sofregir els calamarins amb oli. 
14- A part fregir les patates amb dos alls estafaiats i dues fulles de llorer. 
15- Finalment després de sofregir una estona fins que les verdures s'afluixen un poc,  afegir els trossets de pastanaga morada i les carxofes i sofregir uns minuts. 
16- Per acabar afegir els calamarins i les patates, remenar i sofregir uns minuts, rectificar de sal i pebre bord. 





TREMPÓ AMB POP

Ingredients 2 racions:
500g pop bullit
1 tomàtiga grossa 
1/2 ceba blanca
1 llimona
1 pebre verd 
sal
pebre bo
pebre bord dolç i coent
oli d'oliva
Preparació:
1-Tallar la ceba a quadrets i deixar una en remull en aigua amb vinagre durant una estona per llevar la coentor. 
2- Tallar la tomàtiga i el pebre a quadrets. 
3- Tallar el pop a quadrets. 
4- Mesclar tots els ingredients i trempar amb el suc de la llimona, oli sal pebre bo i pebre bord al gust. 
5- Deixar confitar i menjar al dia següent. 

12 marzo 2025