RECEPTA GALETES (15 - 18 unitats)
Ingredients:
125 g mantega
(mantequilla)
135 g sucre en pols
1 ou
250g farina
135 g sucre en pols
1 ou
250g farina
Vainilla en pols
Clovella taronja ratllada
Preparació:
1.-
Deixar la mantega a temperatura ambient fins que s'afluixa com si fos
pomada.
2.- Mesclar la mantega amb el sucre amb la batedora elèctrica de varetes .
3.-Afegir l'ou i mesclar fins que queden ben incorporat. Afegir la clovella de taronja al gust sense la part blanca si no amarga.
4.- Porgar la farina amb la vainilla en pols dins un ribell a part i afegir aquesta mescla en pols dins la mescla líquida, cullerada a cullerada sense deixar de remenar fins que queda feta la massa i és homogènia.
2.- Mesclar la mantega amb el sucre amb la batedora elèctrica de varetes .
3.-Afegir l'ou i mesclar fins que queden ben incorporat. Afegir la clovella de taronja al gust sense la part blanca si no amarga.
4.- Porgar la farina amb la vainilla en pols dins un ribell a part i afegir aquesta mescla en pols dins la mescla líquida, cullerada a cullerada sense deixar de remenar fins que queda feta la massa i és homogènia.
5.-
Deixar reposar uns 20 minuts si cal dins la gelera si és a l'estiu.
Si és hivern no cal posar a la gelera, basta fer feina sobre el
taulell de granit de la cuina.
6.- Formar les galetes. Fer bolles de massa i posar-la en mig de dues varetes de fusta de 5mm de les de manualitats i aplanar la massa posant el corro sobre les dues varetes de fusta a fi de fer així totes les galetes del mateix gruix. Donar forma amb motlles de tallar pasta. I amb una canyeta o palleta de refresc fer un forat al mig.
7.- Enfornar amb el forn prèviament calent a 180°C a la part d'a baix durant 10 o 15 minuts fins que queden daurades.
8.- Deixar refredar sobre una reixeta metàl·lica i en ser fredes ja se poden decorar amb el fondant.
6.- Formar les galetes. Fer bolles de massa i posar-la en mig de dues varetes de fusta de 5mm de les de manualitats i aplanar la massa posant el corro sobre les dues varetes de fusta a fi de fer així totes les galetes del mateix gruix. Donar forma amb motlles de tallar pasta. I amb una canyeta o palleta de refresc fer un forat al mig.
7.- Enfornar amb el forn prèviament calent a 180°C a la part d'a baix durant 10 o 15 minuts fins que queden daurades.
8.- Deixar refredar sobre una reixeta metàl·lica i en ser fredes ja se poden decorar amb el fondant.
RECEPTA
FONDANT (Aprox. 1'5 kg)
Ingredients:
120 ml aigua mineral a
temperatura ambient
35 g gelatina neutre en
pols
30 g glicerina de
rebosteria
270 g glucosa
1250 g Sucre en pols molt
fi
Essència de vainilla en
pols
Colorant alimentari en
pasta ( si vols colors)
Preparació:
1.-
Separa el sucre en dos ribells després de passar-lo pel
sedàs.
2.-
Posa l'aigua mineral en una cassola que no s'aferri i incorpora la
gelatina a poc a poc en forma de pluja i deixa-la hidratar uns
minuts.
3.-
Ara posa la cassola a foc baix per dissoldre la gelatina, sense
permetre que bulli, retira del foc i afegeix la glicerina i la
glucosa.
4.-
Posa la cassola un altre pic a foc baix i remena amb una cullera de
fusta fins obtenir un xarop semilíquid i homogeni. Afegeix
l'essència de vainilla en pols.
5.-
Retira del foc i aboca sobre uns dels ribells amb el sucre en pols.
Remena constantment la mescla i ves afegint el sucre en pols de
l'altre ribell fins que vegis que pots treballar la pasta directament
amb les mans.
6.-
Pasta-la fins aconseguir una textura llisa i uniforme que no s'aferri
a les mans.
7.-
Embolica la pasta amb paper de film transparent i deixa-la reposar 20
minuts a temperatura ambient.
8.-
Si la vols de color ara pots fer diferents bolics per tenyir de
diferents colors. Afegeix el colorant en pasta i tornar pastar
bé fins que queda d'un color homogeni.
9.-
Aquesta Pasta serveix per cobrir pastissos i per modelar per decorar
pastissos, galetes i magdalenes... Se pot conservar fora de la gelera
ben tapada en una bossa de plàstic un màxim de 3 mesos.
========================================================================
PASSES PER DECORAR LA GALLETA
1.- Primer hem de cobrir la galleta amb fondant, així que aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix triant el color:
- Groc o vermell si vols fer la bandera i les tires a sobre de l’altre color
- Blanc si vols fer un llibre o full de paper
que desprès tallaràs amb el motllos de crespells de la forma adient. Banyaràs amb el dit humit la cara del fondant que has d’aferrar a la galleta
2.- A sobre posaràs la resta de components del decorat que aniràs aferrant fent servir aigua com a ferrament i banyant amb el dit humit
TUTORIAL ROSA PETITONA
1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.- Tallam 5 o 6 cercles (pètals) amb la part de darrere de la boquilla de màniga pastissera.
3.- Amb l'eina de modelar en forma de bolla donam forma als cercles per assemblar-se millor al pètals.
4.- Enrodillam un cercle i anam enrodillant i aferrant els altres cercles (pètals) al seu voltant banyant d'aigua amb el dit perquè s'hi aferrin.
5.- D'aquesta manera donam forma a la rosa petitona.
TUTORIAL FULLES A MÀ
1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.-Tallam 2 o 3 fulles en forma de rombe amb una espàtula
3.- Donam forma a les fulles amb les eines de modelar, fent els nervis de la fulla i a les fores del limbe feim dents o ziga-zaga.
4.- D'aquesta manera donam forma a les fulles.
TUTORIAL FULLES MOTLLO FONDANT
2.-Tallam 2 o 3 fulles amb el motllo de fondant en forma de fulla posant el motllo sobre el fondant pressionant però sense pitjar el botó
3.- Al final aixecam el motllo que dura la fulla dins i pitjam el botó per treure la fulla de dins.
4.- D'aquesta manera donam forma a les fulles.
TUTORIAL ROSA PETITA
1.- Aplanam el fondant ben prim fent servir el bastonets de fusta com a guia de gruix.
2.- Tallam 5 o 6 cercles (pètals) amb la part de darrere de la boquilla de màniga pastissera.
3.- Amb l'eina de modelar en forma de bolla donam forma als cercles per assemblar-se millor al pètals.
4.- Feim un petit con i anam enrodillant i aferrant els cercles (pètals) al seu voltant banyant d'aigua amb el dit perquè s'hi aferrin.
5.- D'aquesta manera donam forma a la rosa petita.
LINK A FOTOS SANT JORDI 2018 - IES BINISSALEM